Հարավկովկասյան էթնիկ հակամարտությունների ծագումնաբանությունը և դրանց լուծման բանալիները - Դալլաքյան, Լիլիթ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում բազմաթիվ փաստերի վերլուծությամբ փորձ է արվել բացահայտել էթնիկ կոնֆլիկտների և մասնավորապես Լեռնայի Ղարաբաղի, Աբխազիայի և Հարավային Օսեթիայի հակամարտությունների ծագման պատճառները, դրանց նմանությունները, զարգացման փուլերը և բանակցային ներկայիս իրավիճակը: Փորձ է արվել գտնել դրանցում միջնորդական առաքելությունների անհաջողության պատճառները և վեր հանել լուծման հնարավոր տարբերակներ: Արվել է կարևոր եզրակացություն, որ Հարավային Կովկասի ժողովուրդները երկար և բարդ բանակցային ճանապարհ պետք է անցնեն հակամարտությունների լուծման համար, այլապես տարածաշրջանը կդառնա արյունալի բախումների ու անկայունության թատերաբեմ: В статье делается попытка выявить причины возникновений этнических конфликтов, в частности, конфликтов в Нагорном Карабахе, Абхазии и Южной Осетии, их сходства, этапы развития и текущее состояние переговорных процессօв. Подробно описаны причины недостаточной эффективности посреднических миссий, а также выявлены возможные решения. Был сделан вывод, что народы Южного Кавказа должны пройти долгий и трудный переговорный процесс для разрешения конфликтов, иначе регион станет ареной для кровавых столковений и нестабильности. The article analyzes the origins of ethnic conflicts, particularly the reasons of the Nagorno- Karabakh, Abkhazia and South Ossetia conflicts, their similarities, the stages of development, the current process of negotiations. It has been concluded that the nations of the South Caucasus must go through a long, difficult negotiation process to resolve the issues, otherwise the region will become a stage for bloody conflicts and instability.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ