Համաեվրոպական կուսակցությունների ձևավորման գործընթացը և տիպերը - Մխիթարյան, Սոնա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածը նվիրված է համաեվրոպական կուսակցությունների ձևավորման և զարգացման գործընթացին, ինչպես նաև այդ կուսակցությունների տիպաբանական առանձնահատկություններին: Հոդվածում քննության են ենթարկվել այն պատմական, սոցիալական և քաղաքական գործոնները, որոնք ազդեցություն են թողել համաեվրոպական կուսակցությունների կայացման գործընթացի վրա: Որպես վերազգային քաղաքական կուսակցություններ՝ համաեվրոպական կուսակցություններն ունեն մի շարք առանձնահատկություններ, ինչպիսինն են՝ կուսակցությունների անդամակցության կարգը, ներքին կազմակերպական մակարդակը, ընտրապայքարում մեդիա և քարոզչական ռեսուրսների բաշխումն ու օգտագործումը, Եվրոխորհրդարանում քաղաքական խմբերի ձևավորումը և այլն: Քննության արդյունքում կարելի է նաև փաստել, որ համաեվրոպական կուսակցությունների միջև առկա տարբերությունները պայմանավորված են ինչպես գաղափարախոսական Ձախ-Աջ, այնպես էլ եվրոպամետ/եվրոսկեպտիկ դիրքորոշումներով: Статья посвящена процессу формирования и развития общеевропейских партий и их типологическим особенностям. В статье исследуются исторические, социальные и политические факторы, повлиявшие на процесс формирования общеевропейских партий. Как транснациональные политические партии, общеевропейские партии отличаются различными характеристиками, такими как порядок вступления в партию, внутренний организационный уровень, распределение и использование СМИ и информационных ресурсов во время избирательных кампаний, формирование политических групп в Европарламенте и т.д. В результате исследования можно констатировать, что различия между общеевропейскими партиями обусловлены как их идеологическими Левыми/Правами, так и проевропейскими/евроскептическими позициями. The article is devoted to the formation and development process of pan-European parties as well as to typological features of those parties. The article examines the historical, social, and political factors that have influenced the formation process of pan-European parties. As transnational political parties, pan-European parties have various characteristic features such as party membership procedure, internal organizational level, distribution and use of media and information resources during the election campaigns, formation of political groups in the European Parliament, etc. As a result of the examination, it can be stated that the differences between the pan-European parties are conditioned by both their ideological Left/Right and pro- European/Eurosceptic positions.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ