Քրեական օրենքը և հանցակազմը որպես հանցակցությամբ կատարված հանցագործությունների որակման հիմք - Հարությունյան, Յուրի (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում քննարկվում են հանցագործությունը որակելու հիմքերի խնդրահարույց հարցերը: Քրեական օրենսդրությունը և հանցակազմը հանցագործությունները որակելու հիմք են, և հեղինակը կենտրոնացել է հանցակցությամբ կատարված հանցագործություններում դրանց կիրառման առանձնահատկությունների վրա: Հոդվածի նպատակն է վերլուծել և ընդհանրացնել քրեական հանցակազմի և հանցակազմի կիրառման պրակտիկան հանցակցության միջոցով կատարված հանցագործությունները որակելիս: Այս նպատակի իրագործումը հնարավոր է մի շարք խնդիրների լուծման միջոցով. 1. քրեաիրավական նորմերի դիսպոզիցիաների համալիր վերլուծությունը և դրանց ազդեցությունը հանցագործության որակման վրա, 2. հանցագործության հանցակազմի հատկանիշների և տարրերի տարանջատումը, 3. հանցագործության հանցակազմի և դիսպոզիցիայի հարաբերակցությունը, 4. հանցագործության հանցակազմի և դիսպոզիցիայի հարաբերակցությունը, 4. հանցագործության հանցակազմի հատկանիշների դասակարգումը և դրանց ազդեցությունը հանցագործության որակման վրա: Ուսումնասիրության արդյունքում հեղինակը եկել է այն եզրահանգման, որ այլ նորմատիվ իրավական ակտեր չեն պարունակում հանցակազմի տարրեր, իսկ բլանկետային դիսպոզիցիաների առկայությունը էապես բարդացնում է հանցագործությունների որակման գործընթացը և ստեղծում ենթաօրենսդրական ակտերում պարունակվող քրեական նորմի/երի/ փոխարինման սպառնալիք: В данной статье рассмотрены фундаментальные вопросы основания квалификации преступления. Уголовный закон и состав преступления являются основанием для квалификации преступлений, и автор акцентирует внимание на особенностях их применения при совершении преступления в соучастии. Цель статьи заключается в анализе и обобщении практики применения уголовного закона и состава преступления при квалификации преступлений, совершенных в соучастии. Реализация этой цели достигается посредствам решения ряда задач: 1. комплексный анализ диспозиций уголовно-правовых норм и их влияние на квалификацию преступлений; 2. разграничение признаков и элементов состава преступления; 3. соотношение диспозиции и состава преступления, 4. классификация признаков состава преступления и их влияние на квалификацию преступления. В результате проведенного исследования автор пришел к выводу, что иные нормативно- правовые акты не содержат признаков состава преступления, наличие бланкетных диспозиций значительно затрудняет процесс квалификации преступлений и создает угрозу замещения уголовных норм нормами, содержащимися в подзаконных актах. This article discusses the fundamental issues of the basis for qualifying a crime. The criminal law and the corpus delicti are the basis for qualifying the crimes, and the author focused on the peculiarities of their application when committing a crime with complicity. The purpose of the article is to analyze and generalize the practice of applying the criminal law and corpus delicti when qualifying crimes committed with complicity. The implementation of this goal is achieved by solving a number of problems: 1. Comprehensive analysis of dispositions of criminal law norms and their impact on the classification of crimes, 2. Differentiation of signs and elements of corpus delicti, 3. Correlation of disposition and corpus delicti, 4. Classification of signs of corpus delicti and their influence on the qualification of a crime. As a result of the study, the author came to the conclusion that other regulatory legal acts do not contain signs of corpus delicti, the presence of blanket dispositions significantly complicates the process of qualifying crimes and creates a threat of substitution of criminal norms and norms contained in bylaws.
Keywords: Իրավագիտություն