Հարթության վրա կետի աստիճանի որոշ հատկությունների մասին - Նալբանդյան, Գուրգեն
Թեմայի ուսումնասիրության նպատակն է տալ հարթության վրա կետի աստիճանի հասկացությունը և նրա հատկությունները: Ապացուցված է, որ եթե կետով անցնող ուղիղը հատում է շրջանագիծը A և B կետերում, ապա MA·MB արտադրյալը վերցրված իր նշանով կախված չէ ուղղի ընտրությունից: Ապացուցված է, որ եթե M կետով անցնող ℓ և ℓ1 ուղիղները հատում են Z ցիկլը համապատասխանաբար A, B և 1 A1, B1 կետերում, ապա MA·MB = MA1· MB1 արտադրյալը վերցված իր նշանով կախված չէ ℓ և ℓ 1 ուղիղների ընտրությունից: Цель исследования – дать понятие степени точки на плоскости и ее свойства. Доказано, что, если прямая ℓ, проходящая через точку M, пересекает окружность S в точках A и B , то произведение MA·MB , взятое со знаком, не зависит от выбора прямой ℓ. Доказано, что, если прямые ℓ и ℓ1 , проходящие через точку M, пересекают цикл Z в соответствующих точках A, B и A1, B1, то произведение MA·MB = MA1· MB1 взятое своим знаком, не зависят от выбора прямых ℓ и ℓ 1. The purpose of the study is to give the concept of the degree of a point on a plane and its properties. It is proved that if the straight line ℓ passing through the point M intersects the circle S, at points A and B, then multiplication MA·MB the, taken with a sign does not depend on the choice of a straight line. It is proved that if lines ℓ and ℓ 1 passing through a point M intersect the Z cycle at corresponding to the points, A , B and A1, B1 , then the multiplicaion MA·MB = MA1· MB1 taken by their sign, do not evoke from the choice of direct lines ℓ and ℓ 1.
Keywords: Մաթեմատիկա