Արցախում տարածված գեղազարդային բույսերի տեսակային բազմազանությունը և կառուցվածքային առանձնահատկությունները - Բալայան, Կարինե; Թորոսյան, Աիդա; Կոստանդյան, Ռոզա
Աշխատանքում ներկայացվում են Արցախում տարածված գեղազարդային բույսերի վեգետացիայի տարբեր փուլերում 2018-2020 թթ. ընթացքում կատարված ուսումնասիրությունների և դաշտային հետազոտությունների արդյունքները: Արցախի գեղազարդային բույսերի գենոֆոնդն իր մեջ ընդգրկում է այնպիսի տեսակներ, որոնք միաժամանակ հանդիսանում են նաև եթերայուղատու, ներկատու, սննդային, համեմունքային և դեղատու: Գեղազարդային բույսերի կառուցվածքային առանձնահատկությունների ուսումնասիրությունները թվային մանրա-դիտակի միջոցով հնարավորություն են տվել բացահայտելու նրանց անատոմիական կազմությունը, արտազատող և ծածկող հյուսվածքների տարրերը: В работе представлены результаты полевых исследований и изучений в 2018-2020гг. декоративных растений Арцаха на разных этапах вегетации. Генофонд декоративных растений Арцаха включает в себя виды, которые также являются эфирномасличными, красителями, сьедобными, специями и лекарственными растениями. Исследования структурных особенностей декоративных растений с помощью бинокулярного цифрового микроскопа позволили нам выявить их анатомические строение, элементы секреторных и покровных тканей. The work presents the results of field research and studies in 2018-2020. ornamental plants of Artsakh at different stages of vegetation. The gene pool of Artsakh ornamental plants includes species that are also essential oils, dyes, edible, spices and medicinal plants. Studies of the structural features of ornamental plants using a binocular digital microscope allowed us to identify their anatomical structure, elements of secretory and integumentary tissues.
Keywords: Բուսաբանություն