Reactions of Aleppo’s “El Tagatom” newspaper to the Armenian Genocide - Fishenkjian, Ani (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
Հայոց Ցեղասպանութեան թեմային վերաբերեալ գրուած են բազմաթիւ յօդուածներ, հրապարակուած են մենագրութիւններ, որոնք արխիւային փաստաթուղթերու, մամուլի, ականատեսներու վկայութիւններուն եւ վերապրողներուն յուշերու պատումներու հիման վրայ գրուած մեծարժէք աշխատութիւններ են։ 1908—1947 թթ․ Հալէպի մէջ հանրայայտ արաբ լրագրող Շուքրի Քընէյտըրի կողմէ կը հրատարակուի արաբալեզու «Էլ Թագատտոմ » թերթը՝ համանուն տպարանէն։ Թերթի հիմնադիրը նոյնինքն Շուքրի Քընէյտըրին է։ Հալէպ հրատարակուած «Էլ Թագատտոմ » թերթը տեղեկութիւններ կը փոխանցէ համիտեան, Ատանայի կոտորածներու, 1915 թ․-ի երիտթուրքերու ձեռամբ իրագործուած հայոց ցեղասպանութեան, հայոց տարագրութեան, գաղթի ճանապարհի, գաղթականներու դէպի Սուրիա, Լիբանան հոսքի մասին։ На тему Геноцида армян опубликовано множество статей и монографий, представляющих собой ценные труды написанные на основе архивных документов, материалов прессы, рассказов очевидцев и чудом выживших. В 1908— 1947 годах известный арабский журналист Шукри Кенейтер издавал арабоязычную газету «Эль Тагатом» в одноименной типографии. Издаваемая в Алеп- по газета передает информацию о резне организованной Султаном Абдулом Гамитом, о массовых убийствах в Атане, Геноциде армян младотурками в 1915 году, депортации армян, путях миграции, потоке беженцев в Сирию, Ливан. Numerous articles and monographs have been published on the topic of the Armenian Genocide, representing valuable works written on the basis of archival documents, press materials, accounts of eyewitnesses and miraculously survived. In 1908—1947, the famous Arab journalist Shukri Keneiter published the Arabiclanguage newspaper “El Tagatom” in the printing house of the same name. The newspaper published in Aleppo transmits information about the massacre organized by Sultan Abdul Hamid, the Atane massacres, the Armenian Genocide by the Young Turks in 1915, the deportation of the Armenians, migration routes, the flow of refugees to Syria, Lebanon.
Keywords: Historical-Philological Studies