ՀՀ սեյսմաբանական դիտարկումների համակարգի արդյունավետության և ելակետային տվյալների մշակման հուսալիության գնահատականները 1991-1998 թվականների ժամանակահատվածում - Ավետիսյան, Ա. Մ.; Պետրոսյան, Գ. Ռ.; Հովհաննիսյան, Հ. Հ. (ՀՀ ԳԱԱ)
Հայտնի է, որ երկրաշարժերի կանխագուշակման, սեյսմիկ շրջանացման, սեյսմակայուն շինարարության, երկրաֆիզիկայի կառուցվածքային մի շարք այլ խնդիրների լուծման համար անհրաժեշտ է ունենալ համասեռ, հուսալի և լրիվ արդյունքներ երկրաշարժերի տարածական բաշխման վերաբերյալ: Երկրաշարժերի տարածական բաշխման (հիպոկենտրոնների) լրիվ և ճշգրիտ (սկսած որևէ էներգետիկ դասից) արդյունքների ստացման համար անհրաժեշտ է դիտարկումների արդյունավետ համակարգ, որը կարողանա ապահովել ելակետային տվյալների գրանցման անհրաժեշտ ճշտություն: Աշխատանքում ցույց է տրված, որ 1991-1998 թվականների ընկած ժա-մանակաշրջանում ՍՊԱԾ-ի դիտարկման համակարգի տվյալները ինչպես նաև մշակման արդյունքները բավարար չեն ուժեղ երկրաշարժերի կան-խագուշակման, ինչպես նաև երկրաֆիզիկայի կառուցվածքային մի շարք խնդիրների լուծման համար: Известно, что для прогноза сильных землетрясений, сейсмического районирования, сейсмостойкого строительства, а также для решения ряда других структурных задач геофизики, необходимо иметь однородные, достоверные и полные данные о пространственном распределении гипо-центров землетрясений. Для получения полных и точных данных пространственных распре-делений (начиная с некоторого энергетического класса) необходимо иметь эффективную систему наблюдений, способную обеспечить точность регистрации исходных данных. В работе показано, что данные системы наблюдений НССЗ за период 1991-98гг., а также результаты обработки недостаточны для получения достоверных результатов для решения ряда структурных задач геофизики. Произошла непоправимая потеря исходных данных из-за неполной деятельности системы наблюдений. It is known that for the prediction of strong earthquakes, seismic zoning, earthquake-resistant construction, as well as for solving a number of other structural problems of geophysics, it is necessary to have homogeneous, reliable and complete data on the spatial distribution of earthquake hypocenters. To obtain complete and accurate data on spatial distributions (starting from a certain energy class), it is necessary to have an efficient observation system that can ensure the accuracy of recording the initial data. The paper shows that the data of the NSSS observation system for the period of 1991-98, as well as the results of processing, are not enough to obtain reliable results for solving a number of structural problems of geophysics. There was an irreparable loss of the original data due to the incomplete operation of the observing system.
Keywords: Երկրաֆիզիկա