Определение оптимальной ширины камеры при комбинированном открыто-подземном способе освоения рудных месторождений - Оганесян, А. Г.; Погосян, Д. К. (ՀՀ ԳԱԱ)
Технологическими исследованиями обоснована принципиальная возможность формирования подземных пустот для размещения отвальных хвостов при комбинированном открыто-подземном способе разработки рудных месторождений, характеризующихся неустойчивыми породно-рудными массивами. На основе экономико-математической модели, при прочих равных условиях, решена задача определения оптимальной ширины камеры при новом комбинированном открыто-подземном способе освоения рудных месторождений: при мощности рудного тела m = 16м оптимальна ширина камеры около Lк = 11м, так как она обеспечивает максимальную экономическую эффективность в пределах одного эксплуатационного блока в размере примерно 110,750 $ США/т в расчете на 1т погашаемых балансовых запасов. Տեխնոլոգիական հետազոտություններով հիմնավորվել է անկայուն ապարահանքաքարային զանգվածով բնութագրվող հանքաքարային հանքավայրերի համակցված՝ բաց-ստորգետնյա եղանակի մշակման դեպքում լցակույտային պոչանքների տեղավորման համար ստորգետնյա դատարկությունների ձևավորման սկզբունքային հնարավորությունը:Տնտեսագիտամաթեմաթիկական մոդելի հիման վրա, այլ հավասար պայմաններում, լուծվել է հանքաքարային հանքավայրերի յուրացման նոր համակցված՝ բաց-ստորգետնյա եղանակի դեպքում խցի օպտիմալ լայնության որոշման խնդիրը. հանքամարմնի m = 16մ հզորության դեպքում, խցի օպտիմալ լայնությունը մոտավորապես Lխց = 11մ է, քանի որ այն ապահովում է մեկ շահագործական բլոկի սահմաններում, 1 տ մարվող հաշվեկշռային պաշարների հաշվով, մոտավորապես 110.750$ ԱՄՆ/տ առավելագույն տնտեսական արդյունավետություն: Technological researches are based on the fundamental possibility of formation of underground voids with the placement of tailings, which is characterized by unstable rock masses. Based on the economic-mathematical model, other things being equal, the problem of determining the optimal width of the chamber for the newly combined open-underground mode of mining was solved: for the capacity of the ore body m = 16 m, the optimal width of the chamber is approximately LC = 11 m, because it allows to achieve the maximum economic effect in one production block, approximately 110,750 USD $/ton, 1 ton against the consumable balance reserve.
Keywords: Полезные ископаемые