Ֆանտոմ ցավի ֆենոմենը ամպուտանտների ընկալումներում - Գասպարյան, Մարիամ (Լիմուշ հրատ.)
Ֆանտոմ ցավի առկայությունն ամպուտանտների մոտ դեռևս չբացահայտված երևույթներից մեկն է: Այն հոգեբանական մեխանիզմները, որոնք ընկած են ֆանտոմ ցավի հիմքում, շատ քիչ են ուսումնասիրված: Ֆանտոմ վերջույթի ուսումնասիրությունը այսօր քան երբևէ ցպահանջ է: Կան բազում փաստարկումներ ֆանտոմ վերջույթի վերաբերյալ, բայց դրանցից ոչ մեկը հաստատված չէ: Ֆանտոմ ցավն ու ֆանտոմ վերջույթը այն առեղծվածային երևույթներից են, որոնք մտահոգիչ են անգամ ամպուտանտի համար: Ֆանտոմ ցավը այն եզակի դրսևորումներից է, որին չենք կարող տալ լիարժեք բացատրություն: Վերջինս երևի թե ամենահետաքրքրական երևույթներից է, որը գտնվում է գիտնականների ուշադրության ներքո: Фантомная боль у ампутантов-это одно из необъясненных явлений.Те психологические механизмы которые лежат в основе фантомной боли, очень мало изучены.Изучение фантомной конечности сегодня более, чем когда-либо, является необходимым.Есть много аргументов в пользу фантомной конечности, но ни один из них не подтверждён. Фантомная боль и фантомная конечность являются одними из тех загадочных явлений, которые беспокоят даже ампутантов.Фантомная боль -одно из тех уникальных проявлений, которым мы не можем дать полноценного объяснения. Последнее, очевидно, одно из самых интересных явлений, которое находится в центре внимания учёных. The presence of phantom pain in amputees is still one of the undiscovered phenomena. The psychological mechanisms underlying Phantom pain are very little known. Phantom limb examinations are needed today. There are many arguments about the phantom limb but one of which has not been revealed. Phantom pain and Phantom limb are one of the mysterious phenomena that worries even amputators. Phantom pain is one of the unique manifestations that cannot be fully explained. It is perhaps one of the most interesting aspects that is under the attention of scientists.
Keywords: Հոգեբանություն