Խորհրդահայ կերպարվեստի ձևավորման առաջին քայլերը - Ներսիսյան, Աշոտ; Ներսիսյան, Արշակ (Լիմուշ հրատ.)
Խորհրդահայ կերպարվեստը և առհասարակ մշակույթը իր ձևավորման առաջին քայլերն սկսել է 1920 – ական թթ. առաջին կեսից՝ Ալ. Մյասնիկյանի կառավարության շրջանում: Դրան նպաստել են մինչև խորհրդայնացումը Հայստանից դուրս գործող մշակութային միությունները: Մասնավորապես Թիֆլիսում ստեղծված Հայ կերպարվեստագետների միությունն աստիճանաբար իր գործունեությունը ծավալել է Խորհրդային Հայաստանում և դրա անդամները հանդիսացել են խորհրդահայ կերպավեստի ռահվիրաները: Խորհրդահայ մշակույթի հիմքերի ստեղծմանը նպաստել են նաև այլ կազմակերպություններ՝ Հայարտունը, Արվեստաշենը և այլն: Բացի այդ Ալ. Մյասնիկյանը վարել է մշակութային գործիչներին Հայաստանում համախմբելու քաղաքականություն, որը տվել է իր դրական արդյունքը: Խորհրդահայ մշակույթը հիշյալ ժամանակահատվածում ձևավորվել է խորhրդային չափանիշների ճշգրտման շուրջ մղված տեսական պայքարում, որը շարունակվել է նաև հետագայում: Советское изобразительное искусство и культура в целом начали свое развитие в первой половине 1920-х годов под руководством Александра Мясникяна. Этому способствовали культурные союзы, действовавшие за прделами Армении до ее советизации. В частности, созданный в Тифлисе союз армянских художников постепенно начал действовать в Советской Армении, и члены этого союза и стали основоположниками изобразительного искусства. Другие организации, такие как «Хаятун», «Арвесташен» и т.п. также внесли свой вклад в создание основ советско-армянской культуры. Кроме того, Эл. Мясникян провел политику объединения художников Армении, которая дала положительный результат. В этот период советская армянская культура формировалась в рамках борьбы различных советскихконцепций, которая продолжилась в будущем. The Soviet fine arts, and the culture in general, started its development steps in the first part of 1920s, under the management of Alexander Myasnikyan. It was contributed by the cultural unions acting abroad till the sovietization of Armenia. Especially, the Union of Armenian fine artists created in Tiflis gradually started to act in Soviet Armenia and the members of this union became the founders of fine arts. The other organizations like “Hayatun”, “Arvestashen” and others also contributed to the creation of the fundamentals of Soviet-Armenian culture. Besides, Al. Myasnikyan held the policy to unify the artists in Armenia which gave the positive result. The Soviet-Armenian culture held the theoretical struggle for the correction of Soviet criteria during the aforementioned years and continued it later.
Keywords: Մշակութաբանություն