Ազգային երաժշտության դերը հայ երեխայի կյանքում - Հարությունյան, Գայանե (Լիմուշ հրատ.)
Հայ երաժշտությունը ժողովրդի անցյալի խոսուն վկան է, որը ծնվել է ժողովրդի հետ և հանդիսանում է մեր ազգային դիմագծի յուրօրինակ նկարագիրը: Հայ իրականության մեջ երաժիշտ-մանկավարժները միշտ կարևորել են ազգային երաժշտության դերը մատաղ սերնդի կրթման գործում: Կոմիտասը գտնում էր, որ ժողովրդական երգերն ու պարերը, լինելով ժողովրդի կյանքի բազմազան կողմերն արտահայտող գանձեր, պետք է դառնան երեխաների երաժշտական դաստիարակության հիմնաքարը: Վաղ տարիքում ստացած երաժշտա- կան տպավորությունները միշտ մնում են երեխաների հիշողության մեջ: Ազգային երաժշտությունը այն հիմնական ու կարևոր աղբյուրն է, որը հնարավորություն է տալիս իրականացնելու երեխաների երաժշտական դաստիարակությունը և երաժշտական մտածողության զարգացումը, ինչպես նաև նպաստում է ավելի լավ հասկանալ և սիրել այլ ժողովուրդների երաժշտությունը: Ինչպես աշխարհի շատ երկրներում, այնպես էլ Հայաստանում, այսօր կիրառվում է այնպիսի երաժշտական կուռ համակարգ, որը լիովին հենվում է ազգային և համամարդկային լավագույն փորձի վրա: Армянская музыка - красноречивый свидетель прошлого народа, уникальное описание нашей национальной идентичности. Армянские педагоги всегда придавали большое значение роли и значению национальной музыки в воспитании подрастающего поколения. Комитас считал, что народные песни и танцы должны стать краеугольным камнем музыкального воспитания армянских детей. Полученные в раннем детстве музыкальные впечатления навсегда остаются в детской памяти. Национальная музыка является лучшим и важнейшим источником формирования музыкального образования и мышления детей, способствующим пониманию и любви к музыке других народов. Сегодня в Армении существует система музыкального воспитания школьников, основанная на лучшем отечественном и мировом опыте в этой области. Armenian music is a witness of the people's past, a unique description of our national identity. Armenian musical educators have always attached importance to the role and importance of national music in the upbringing of the younger generation. Komitas finds that folk songs and dances should become the cornerstone of musical education of Armenian children. The musical impressions received in early childhood will always remain in the child's memory. National music is the best source of the development of national self-consciousness and Armenian education, which helps to understand and appreciate the music of other peoples. Today, in Armenia, there is a solid system of music education based on national music and the best domestic and world experience in this field.
Keywords: Մշակութաբանություն