Արցախցիների ավանդը հայ սոցիոլոգիական մտքի զարգացման գործում - Մկրտիչյան, Արթուր (Լիմուշ հրատ.)
Արցախահայ վերոնշյալ մտավորականների սոցիոլոգիական ժառանգության հակիրճ ներկայացումն անգամ փաստում է, որ նրանք նշանակալի ավանդ են ունեցել հայ սոցիոլոգիական մտքի զարգացման գործում: Նրանց արտահայտած սոցիոլոգիական մտքերը, ձևակերպած սոցիոլոգիական սկզբունքները և մոտեցումները չեն կորցրել արդիականությունը նաև մեր օրերում և կարող են օգտակար լինել հայությանը՝ սպառնացող մարտահրավերների հաղթահարման տեսակետից ընդհանրապես, Ղարաբաղի հարցի լուծման առումով՝ մասնավորապես: Արցախահայերի սոցիոլոգիական ժառանգության պատառիկները, որպես այդպիսին, առաջին անգամ են դրվում գիտական շրջանառության մեջ: Անհրաժեշտ է, որ հայ հասարակագետների նոր սերունդը պատշաճ ուշադրություն դարձնի հայ սոցիոլոգիական մտքի ավանդույթների վերականգնման գործին և ձեռնամուխ լինի հարուստ հասարակագիտական նյութի մշակմանը: Даже краткая презентация социологического наследия представленных армянских мыслителей доказывает, что они внесли значимый вклад в развитие армянской социологической мысли. Их идеи, сформулированные социологические принципы и подходы не утратили актуальности в наши дни и могут быть полезны армянам в плане преодоления вызовов в целом, и в решении карабахской проблемы в частности. Фрагменты социологического наследия армян Арцаха как таковые сейчас впервые вводятся в научное обращение. Новым поколениям армянских обществоведов необходимо уделять должное внимание восстановлению традиций армянской социологической мысли и разработке богатого научного материала. Even a brief presentation of the sociological heritage of the above-mentioned Armenian intellectuals proves that they have made a significant contribution to the development of Armenian sociological thought. Their sociological ideas, formulated sociological principles and approaches have not lost relevance in our day and can be useful for overcoming the challenges that threaten the Armenians in general, and for the resolution of the Karabakh conflict in particular. For the first time, the sociological legacies of the Artsakh Armenians are put into scientific circulation. It is necessary for the new generations of Armenian sociologists to pay due attention to the restoration of the traditions of Armenian sociological thought and to the processing of rich sociological material.
Keywords: Սոցիոլոգիա