Քաղաքական մասնակցության հիմնախնդիրը արդի քաղաքագիտական դիսկուրսում - Սարգսյան, Առնակ (Լիմուշ հրատ.)
Քաղաքական մասնակցության հիմնախնդրի ուսումնասիրությամբ հոդվածում հիմնավորվել է, որ մասնակցության ինստիտուցիոնալացման գործոնները հանդիսանում են քաղաքական համակարգի ժողովրդավարացման նախադրյալներ: Համաշխարհայնացման պայմաններում քաղաքական որոշումների ընդունման գործընթացը պահանջում է այնպիսի մասնակցային մշակույթի ձևավորում, որը կհամապատասխանի ժողովրդավարության չափանիշներին և կնպաստի ժողովրդաիշխանության իրացմանը: Ուստի գիտակցված մասնակցային գործընթացը արդի հասարակարգի կայացման ուղենիշն է, երբ հասարակության մեջ առկա խնդիրների լուծման անմիջական հաղորդակիցն է դառնում պետության քաղաքացին, իսկ պետությունն էլ իր գործողություններով հաշվետու է նրա առաջ: В статье исследуются вопросы политического участия и дается обоснование того,что институционализация участия является предпосылкой демократизации политической системы.В контексте глобализации процесс принятия политических решений требует формирования культуры участия, которая отвечает стандартам демократии и способствует реализации демократического суверенитета.Поэтому сознательный процесс участия является ориентиром для развития современного общества,когда гражданин государства становится непосредственным глашатаем проблем в обществе, и государство подотчетно ему своими действиями. The study of the issue of political participation has argued that the institutionalization of participation is a prerequisite for the democratization of the political system. In the context of globalization, the process of political decision-making requires the formation of a participatory culture that meets the standards of democracy and promotes the realization of democratic sovereignty.Therefore, a conscious participatory process is the benchmark for the establishment of a modern society,when the citizen of the state becomes the direct voice of the problems in the society and the state is accountable to him with its actions.
Keywords: Քաղաքական իրավունքներ; Քաղաքագիտություն