Ռազմական քաղաքականության հայեցակարգային կարգավորումների առանձնահատկությունները Հայաստանի Հանրապետությունում - Նորիկյան, Նորայր (Լիմուշ հրատ.)
Հարավային Կովկասի տարածաշրջանում տիրող լարված ռազմաքաղաքական իրադրությունը, հարևան պետության պարբերական սադրիչ հարձակումները պահանջում են մշտական զգոնություն, մարտական պատրաստության պահպանում բարձր մակարդակում` զրկելով «փորձի ու սխալի» մեթոդի կիրառման հնարավորությունից: Հայեցակարգային հիմքերի վերլուծության համատեքստում հոդվածագիրը եզրակացնում է, որ ռազմաքաղաքական բարեփոխումների արդյունավետությունը կախված է պաշտպանական բնագավառում դիտարկվող, միմյանց հետ փոխկապակցված և հաջորդականություն պայմանավորող խնդիրների ու բացթողումների նախանշումից, լուծմանն ուղղված միջոցառումների ծրագրավորումից և դրանց հաջող իրականացումից: Напряженная военно-политическая ситуация на Южном Кавказе, многократные провокационные нападения соседнего государства требуют постоянной бдительности, высокого уровня боевой подготовки и исключения метода «попытки и ошибки». В контексте анализа концептуальных основ автором делается вывод, что эффективность военно-политических реформ зависит от выделения существующих в этой сфере взаимосвязанных и последовательно сменяющихся проблем и задач, и планирования мероприятий, направленных на их решение и успешное осуществление этих программ. The tense military and political situation in the South Caucasus and the repeated provocative attacks of the neighboring state require constant vigilance and a high level of combat training, making it impossible to use the "trial and error" method. In the context of the analysis of the conceptual framework, the author concludes that the effectiveness of military and political reforms depends on the identification of interrelated and progressive problems and shortcomings observed in the defense sphere, the programming of activities aimed at solving these problems, and the successful implementation of these programs.
Keywords: Ռազմական քաղաքականություն; Անվտանգություն