Ամերիկայի Հայ Ավետարանչական ընկերակցության (ԱՀԱԸ) հայրենանվեր գործունեությունը Արցախում - Վարդանյան, Արարատ (Լիմուշ հրատ.)
Հայ ժողովրդի Ավետարանական մեծագույն կազմակերպությունը՝ Ամերիկայի Հայ Ավետարանչական ընկերակցությունը (ԱՀԱԸ) հիմնադրվել է Հայ Ավետարանական եկեղեցիների կողմից 1918թ. հունիսին ԱՄՆ-ի Մասաչուսեթս նահանգի Ուստր քաղաքում: ԱՀԱԸ բարեգործական ծրագրեր իրականացնող կազմակերպություն է: Նպատակն է խոսքով և գործով արտահայտել Հիսուս Քրիստոսի սերը մարդկանց նկատմամբ, օգնել հայ ժողովրդին պահպանելու հավատքը, մշակույթը, ազգային ինքնությունը: 1991թ. Երևանում բացվում է ԱՀԱԸ-ի կենտրոնական գրասենյակը և մասնաճյուղեր Գյումրիում, Վանաձորում, Ստեփանավանում, Իջևանում, Սպիտակում, Գորիսում: ԱՀԱԸ-ն առաջին սփյուռքահայ կազմակերպություններից է, որն իր ընդհանուր ծառայությունների ոլորտում 1995թ. ընդգրկեց նաև Արցախը: Ընկերակցությունը գրասենյակներ ունի Ստեփանակերտում, Շուշիում և Ասկերանում, որոնց միջոցով իրականցնում է բարեգործական ծրագրեր սոցիալական, առողջապահական, կրթական, մշակութային, քրիստոնեական կրթության և դաստիարակության ոլորտներում: Армянская Евангельская Ассоциация (АЕА) как крупнейшая организация создана армянскими Евангельскими церквями в июне 1918г. в городе Вустeр (штат Массачусетс) США. АЕА – организация, осуществляющая благотворительные программы. Ее цель – выражать словом и делом любовь Иисуса Христа к людям, помочь армянскому народу сохранить веру, культуру и национальную самобытность. В 1991г. было открыто центральное представительство этой Ассоциации в Ереване, а также филиалы в Гюмри, Ванадзоре, Степанаване, Иджеване, Спитаке и Горисе. АЕА – одна из первых организаций армянской диаспоры, которая своей общей деятельностью в 1995году охватила Арцах. АЕА имеет свое представительство в Степанакерте, Шуши и Аскеране, через которые осуществляет ряд программ в Арцахе: благотворительную, социальную, здравоохранительную, культурную, а также в области христианского просвещения и воспитания. The Armenian Missionary Association of America /AMAA/ being the largest of its kind was founded by the Armenian Evangelical churches in Worcester, Massachusetts, USA, in June, 1918. AMAA is an organization which carries out charitable programs. Its aim is to express Jesus Christ's love to people and help the Armenian people preserve belief, culture and national identity. In 1991 a central office of this association was opened in Yerevan, and branches of this office in Gumri, Vanadzor, Stepanavan, Ijevan, Spitak and Goris. AMAA is one of the first organizations of the Armenian diaspora which involved Artsakh into its general activity in 1995. AMAA has its representative offices in Stepanakert, Shushi, Askeran and carries out a series of programs in Artsakh such as: charitable, medical, social and cultural as well as the in the field of Christian education and instructions.
Keywords: Ամերիկայի Հայ Ավետարանչական ընկերակցություն; Պատմություն; Կրթական և քրիստոնեական դաստիարակություն