Ակնարկ «Կումայրի» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանի ստեղծման ընթացքի և արդի խնդիրների շուրջ - Հովհաննիսյան, Արթուր (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածով անրադառնում ենք «Կումայրի» պատմամշակութային արգելոցթանգարանի ստեղծման պատմությանը, խնդիրներին և ներկայացնում ենք այդ խնդիրների լուծմանն ուղղված մեխանիզմները: «Կումայրի» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանի ստեղծումն ի սկզբանե ուղղված է եղել ինչպես Գյումրու բազմաշերտ պատմամշակութային ժառանգությունն իր միջավայրում անաղարտ պահպանելուն, այնպես էլ թանգարանային գործառույթներով և զբոսաշրջային սպասարկման նպատակներով օգտագործելուն։ «Կումայրի» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանի հուշարձաններից շատերն այսօր բացի մասնավոր սեփականություն լինելուց դարձել են խանութներ, դեղատներ, պատկերասրահներ, թատրոն և այլն: Սա թանգարանացման դասական տարբերակից անցումն է նորարական օգտագործման եղանակների։ В данной статье мы рассматриваем историю и проблемы создания Кумайрийского историко-культурного музея-заповедника и предлагаем механизмы решения этих проблем. Историко-культурный музей-заповедник Кумайри изначально был предназначен для сохранения многослойного исторического и культурного наследия Гюмри и его окрестностей, а также для реализации его музейных функций и туристических услуг. Многие из памятников Кумайрийского историко-культурного музея-музея сегодня стали магазинами, аптеками, галереями, театрами и т.п., помимо того, что находятся в частной собственности. Это - переход от классической версии музеефикации к инновационному использованию. The article examines the history and problems of the Kumayri Historical and Cultural Museum-Reserve establishment and presents mechanisms for solving these problems. The Kumayri Historical and Cultural Museum-Reserve was originally intended to preserve the multilayered historical and cultural heritage of Gyumri in its vicinity, as well as to use its museum functions and tourist services. Many of the monuments of the Kumayri Historical and Cultural Museum-Museum today have become shops, pharmacies, galleries, theaters and so on, besides being privately owned. This is a transition from the classic version of museification to the innovative use of the latter.
Keywords: Պատմություն