Վարչարարության պատմաիրավական նախադրյալները Արցախում (մինչև XVIII դարի վերջը) - Դանիելյան, Արմինե
Հոդվածը նվիրված է Արցախում վարչարարության պատմաիրավական հիմքերի և նախադրյալների հետազոտմանը: Պատմական Արցախում վարչարարությունը ժամանակակից իրավական իմաստով օբյեկտիվ պատճառներով չէր կարող իրականացվել, սակայն պատմական աղբյուրներում պահպանվել են կառավարչական հարաբերությունների իրականացման և կարգավորման առանձնահատկությունները: Պատմական փաստերի ուսումնասիրությունը մեզ թույլ է տալիս ընդգծել այն, որ չնայած պատմական տարբեր շրջաններում Արցախի իրավական կարգավիճակը փոփոխվել է, այնուամենայնիվ նա պահպանել է իր ներքին ինքնուրույնությունը՝ իրականացնելով ներքին հասարակական հարաբերությունների կարգավորմանն ուղղված իշխանական-կառավարչական, վարչական գործառույթները: Հենց դրա շնորհիվ է, որ Արցախը կարողացավ զերծ մնալ օտարածին տարրերի ներթափանցումից, մղել անհաշտ պայքար և հարյուրամյակներ անց վերականգնել կորցրած պետականությունը: Статья посвящена изучению историко-правовых основ и предпосылок администрирования в Арцахе. В историческом Арцахе администрирование в современном правовом понимании по объективном причинам не могло осуществляться, но в исторических источниках сохранились особенности осуществления и регулирования управленческих отношений. Изучение исторических фактов позволяет нам подчеркнуть, что, не смотря на то, что в разные исторические периоды правовой статус Арцаха менялся, тем не менее, он сохранял свою внутреннюю независимость, выполняя властно-управленческую, административную функции, направленные на регулирование внутренних общественных отношений. Именно благодаря этому Арцах смог избежать проникновения чужеродных элементов, вести непримиримую борьбу и спустя столетия восстановить государственность. The article is devoted to the study of historical and legal foundations and prerequisites of administrating in Artsakh. In historical Artsakh, administrating in modern legal understanding for objective reasons could not be carried out, but in historical sources the features of the implementation and regulation of administrative relations have been preserved. The study of historical facts allows us to emphasize that, despite the fact that in different historical periods the legal status of Artsakh changed, nevertheless, it retained its internal independence, fulfilling the power-management, administrative function aimed at regulating internal public relations. Due to this, Artsakh was able to avoid the penetration of alien elements, wage an irreconcilable struggle and centuries later to restore statehood.
Keywords: Իրավագիտություն