Պետական շինարարության ընթացքը և կառավարման ձևի փոփոխությունները ԼՂՀ-ՈՒՄ (1994 թ. նոյեմբեր – 1995 թ․ հունիս) - Հակոբյան, Տարոն
Քաղաքական զարգացումների հետևանքով ժողովրդավարական ձևով ստեղծված պետությունը վերածվեց ավտորիտարի, որը հետագայում իր բացասական դրոշմը թողեց հանրապետության հասարակական-քաղաքական կյանքի վրա: Այդուհանդերձ, կառավարման նոր համակարգի ստեղծումը հետպատերզամյան շրջանում ոչ միայն հնարավորություն տվեց արագ հաղթահարելու պատերազմի հետևանքները, այլև ուշադրության կենտրոնում պահելու պետական ինստիտուտների և ենթակառուցվածքների ստեղծման, սոցիալ-տնտեսական ոլորտի հիմնախնդիրների լուծման հարցերը: ԼՂ-ում պետական շինարարության գործընթացը, հաղթահարելով իր ճանապարհին ծագած վայրիվերումները, շրջանցելով քաղաքական ասպարեզում առաջացած խոչընդոտները, ադրբեջանական ագրեսիայի դեմ ձեռք բերված վճռական հաղթանակների շնորհիվ հաստատեց իր շարունակական լինելու իրավունքը: В результате политических процессов демократически созданное государство превратилось в авторитарное, что в последствие негативно повлияло на социально-политическую жизнь республики. Тем не менее, создание новой формы правления в послевоенный период не только позволило быстро преодолеть последствия войны, но и держать в центре внимания вопросы решения проблем создания государственных институтов и инфраструктур, а также проблем в социально-экономической сфере. Процесс государственного строительства в НКР, преодолевая препятствия в политической сфере, укрепило свое право на продолжительность благодаря решительной победе над азербайджанской агрессией. As a result of the political processes, the democratically formed state turned into an authoritarian one which later negatively affected the social-political life of the republic. Nevertheless, the creation of the new form of governing system in the postwar period allowed not only to overcome the consequences of the war but also to concentrate on the issues of building of state institutes and infrastructures as well as the problems in the social-economic sphere. Overcoming the obstacles in the political sphere, the process of state building in the NKR ensured its right on continuance due to the resolute victory over the Azerbaijani agression.
Keywords: Պատմություն