К вопросу о развитии политических связей России С Арцах – Карабахом В 90-е гг. XVIII века - Дадаян, Степан
В статье освещаются проблемы политических отношений военно-политического руководства России с карабахскими меликами в 90-е годы XVIII века. В указанный период антиармянские действия Ибрагима против меликов, за их пророссийский настрой значительно усилились. Единство меликов Карабаха была нарушена. Мелик Варанды Джумшуд и мелик Гюлистана Фрейдун, при поддержке архиепископа И. Аргутинского специальным указом царя Павла I получили право переселяться, вместе со своими подданными, в Грузии. Армянство Карабаха вступило в один из тяжелых периодов своей истории Հոդվածում լուսաբանվում են XVIII-րդ դ. 90-ական թթ. Ղարաբաղի մելիքների և Ռուսաստանի ռազմաքաղաքական ղեկավարության միջև քաղաքական հարաբերությունների հիմնահարցերը: XVIII-րդ դ. 90-ական թթ. Իբրահիմի հակահայկական գործունեությունը Ղարաբաղի մելիքների նկատմամբ, նրանց ռուսականամետ տրամադրության համար, զգալիորեն խորացել էր: Մելիքների միասնականությունը խախտված էր: Վարանդայի մելիք Ջումշուդը և Գյուլիստանի մելիք Ֆրեյդունը արքեպիսկոպոս Հ. Արղությանի օգնությամբ Ռուսաստանի թագավոր Պավել I-ի հատուկ հրամանագրով իրավունք են ստանում իրենց հպատակների հետ միասին բնակություն հաստատելու Վրաստանում: Ղարաբաղի հայությունը թևակոխել էր սեփական պատմության ծանրագույն փուլերից մեկը: The article highlights the issues of political relationships of Russia’s military-political leadership with the meliks of Karabakh at the 90s of the XVIII century. The anti-Armenian actions of Ibrahim against the meliks because of their pro-Russian mood were significantly increased at the 90s of the XVIII century. The unity of the meliks of Karabakh was broken. Varanda's melik Jumshud and Gyulistan’s melik Fraydoon with the support of archbishop I. Argutinskiy and by the special decree of Paul I gained a right to resettle in Georgia with all their people. The Armenians of Karabakh entered into one of the heavy periods of its history.
Keywords: Պատմություն