Кохинхинская экспедиция как часть дальневосточной политики Наполеона III - Аванесян, Валерий
В статье анализируется позиция депутатов французского парламента (Плишон, Арман) в форме запроса к комиссару правительства (Билло) и его ответы по целям Кохинхинской экспедиции, а также тронная речь Наполеона III, в которой отмечалось “что нет такой далекой области, где нанесение ущерба чտсти Франции осталось бы безнаказанным”. Автор акцентирует внимение на мотивациях профильных министров – министр иностранных дел (Друэн де Люис), министр морского флота и колоний (Шасселю-Лоба), на наличие в колонизируемой территории сельскохозяйственной продукции (шелк, рис, хлопок) для Франции. Հոդվածում վերլուծվում է Ֆրանսիայի խորհրդարանի պատգամավորների (Պլիշոնի, Արմանի) կեցվածքը՝ կառավարության հանձնակատարի (Բիլոյի) կողմից նրանց ուղղված հարցման ի պատասխան, և վերջինիս գնահատականը Կոխինխինի արշավանքի նպատակների վերաբերյալ, ինչպես նաև Նապոլեոն III- ի գահական ելույթի մասին, որում նա նշում է, թե «այդպիսի հեռավոր տարածք չկա, որտեղ Ֆրանսիային վնաս հասցնելը անպատիժ կմնա»: Հեղինակը ընդգծում է նախարարների՝ արտաքին գործերի (Դրուին դե Լուիսի), ծովային և գաղութների (Շասելյու-Լոբա) նախարարների շահագրգռությունը՝ գաղութացված տարածքներում Ֆրանսիայի համար գյուղատնտեսական արտադրանքի (մետաքս, բրինձ, բամբակ) առկայությունն ապահովելու: The article analyzes the position of the deputies of the French parliament (Plishton, Arman) in the form of a request to the government commissioner (Billo) and his answers on the goals of the Cochinchina expedition, as well as the throne speech of Napoleon III, which noted “that there is no such distant area where damage to France would have gone unpunished.” The author focuses on the motivations of the relevant ministers - the Minister of Foreign Affairs (Druin de Luis), the Minister of the Navy and Colonies (Chassel-Loba), on the presence of agricultural products (silk, rice, cotton) for France in the colonized territory.
Keywords: Ընդհանուր պատմություն