Մադրիդյան սկզբունքների անհամադրելիությունը միջազգային նախադեպերից բխող նորմերի հետ - Պողոսյան, Գարիկ
Հոդվածը փորձ է անում վեր հանել մադրիդյան սկզբունքների թաքնահարույց անհամատեղելիությունը հետխորհրդային տարածքում և բալկանններում մի շարք հակամարտությունների կարգավորման տրամաբանությանը՝ զինադադարի համաձայնագրերի հետ համեմատական վերլուծության վրա, ինչպես նաև նախորդ դարում ՄԱԿ-ի ապագաղութացման քաղաքականության համատեքստում: Մասնավորապես ուշադրության է արժանանում այն հանգամանքը, որ մադրիդյան սկզբունքները նկատի չեն առնում մի շարք քաղաքական իրողություններ: Այս նկատառումներով առաջարկվում է ձևավորել բանակցային գործընթացի «արցախյան օրակարգ»: В статье автор пытается выявить скрытую несовместимость Мадридских принципов с логикой урегулирования ряда конфликтов на постсоветском пространстве и Балканах на сравнительном анализе с соглашениями о перемирии, а также в контексте политики деколонизации ООН в прошлом веке. В частности, удостаивается внимания то обстоятельство, что мадридские принципы не учитывают ряд политических реалий. По этим соображениям предлагается сформировать "арцахскую повестку" переговорного процесса. The article attempts to reveal the hidden incompatibility of the Madrid Principles with the logic of resolving a number of conflicts in the post-Soviet space and the Balkans through a comparative analysis of several armistice agreements, as well as in the context of the decolonization policy of the United Nations in the previous century. In particular, attention is drawn to the fact that the Madrid Principles do not take into account a number of political realities. For these reasons, it is proposed to form the "Artsakh agenda" of the negotiation process.
Keywords: Քաղաքագիտություն