Կրտսեր սպայի որոշ անձնային հոգեբանական առանձնահատկությունների դերը մասնագիտական հաջողվածության համատեքստում /ՇՄ թիկունքային զորամասերի օրինակով/ - Ամիրյան, Անի
Հոդվածում ներկայացված է ՀՀ ԶՈՒ ՇՄ թիկունքային զորամասերի կրտսեր սպաների հոգեբանական պատրաստվածության հիմնախնդիրների հետազոտության արդյունքները: Ընտրվել են երեք մեթոդիկա՝ «Այզենկի անձնային» թեստ, «Հաղորդակցման դիրքորոշումների ախտորոշման» թեստ և Վ.Բոյկոյի «Ընդհանուր տոլերանտության մակարդակը որոշող» հարցարանը: Թեստերի հետ միաժամանակ օգտագործվել են նաև դիտման և զրույցի մեթոդները սպաների և նրանց հրամանատարների հետ: Այս հետազոտության նպատակն էր պարզելու, թե կրտսեր սպայական կազմը որքանով է հոգեբանորեն հավասարակշռված վիճակում գտնվում և պատրաստ բանակում ծառայելու և զինվոր դաստիարակելու համար: Հիմք ընդունելով հետազոտության վիճակագրական արդյունքները՝ կազմվեց ընտրված թիկունքային զորամասերի կրտսեր սպայական կազմի հոգեբանական բնութագիրը: В статье представлены результаты исследования проблем психологической подготовленности младших офицеров тыловых частей Вооруженных сил ШО РА. Были выбраны три методики: «личностный тест Айзенка, тест диагностики позиций общения и опросник В. Бойко Определения уровня общей толерантности». Одновременно с тестами также использовались методы наблюдения и беседы с офицерами и их командирами. Целью этого исследования было выяснить, насколько младший офицерский состав находится в психологическом уравновешенном состоянии и готов служить в армии и воспитывать солдат. На основании статистических результатов исследования были составлены психологические характеристики младшего офицерского состава выбранных тыловых частей. In the article are presented the results of a study of the psychological preparedness problems of junior officers of the rear units of RA SHR Armed Forces. Three methods have been chosen: the Eysenck personality test, communication positions diacnostic test and the V.Boyko questionnaire «determinating the level of general tolerance». At the same time with the tests have been also used methods of observation and conversation with officers and their commanders. The research purpose was to find out how junior officers have been in a psychological balanced state and ready to serve in the army and train soldiers. Based on the statistical results of the study, were complied the psychological characteristics of the junior officers of the selected rear units.
Keywords: Զինվորական հոգեբանություն