ՀՀ արտաքին պետական պարտքի վրա տնտեսական ակտիվության ցուցանիշի աճի և արտարժութային տատանումների ազդեցության գնահատման մոտեցումը - Մաթևոսյան, Աշոտ; Գրիգորյան, Անի («Տիր» հրատ.)
ՀՀ արտաքին պետական պարտքի նվազեցման և առհասարակ պարտքային որակյալ քաղաքականության իրականացման համատեքստում առանցքային նշանակություն ունի Կառավարության կարողությունը պարտքի սպասարկման հատկացումների մասով, ինչպես նաև` արտարժույթով ներգրավված վարկերը, որոնք պարունակում են փոխարժեքային տատանումների ռիսկ, քանի որ որքան շատ դրամական միջոցներ հատկացվեն պարտքի սպասարկմանը, այնքան ավելի սակավ միջոցներ կգեներացվեն կապիտալաստեղծ ուղղություններ։ Հատկանշական է նաև այն հանգամանքը, որ արտարժույթային անբարենպաստ տատանումների պարագայում արտաքին պարտքի սպասարկմանն ուղղվող ծախսերը պարտքի սպասարկմանն ուղղվելիք ֆինանսական ռեսուրսների պահանջն է: В контексте сокращения внешнего государственного долга РА и проведения качественной долговой политики в целом ключевое значение имеет способность правительства в плане распределения услуг по обслуживанию долга, а также кредиты, привлеченные в иностранной валюте, которые содержат риск курсовых колебаний, поскольку чем больше средств направляется на обслуживание долга, тем меньше средств будет вложено в капиталогенерирующие направления. Обращает на себя внимание и тот факт, что при неблагоприятных колебаниях валютных курсов расходы на обслуживание внешнего долга представляют собой потребность в финансовых ресурсах, направляемых на обслуживание долга. In the context of reducing the external public debt of the RA and implementing a quality debt policy in general, the ability of the Government in terms of debt service allocations is of key importance, as well as the loans involved in foreign currency, which contain the risk of exchange rate fluctuations, because the more funds are allocated to debt service, the fewer funds will be generated. Capital-generating directions. Also noteworthy is the fact that in case of unfavorable foreign currency fluctuations, the expenses for servicing the external debt are the demand for financial resources to be used for servicing the debt. In recent years, certain risks have arisen regarding external debt manageability. The index of the debt-GDP ratio recorded at the beginning of the year was substantially supported by the appreciation of the national currency
Keywords: Տնտեսագիտություն