Արևմտյան Հայաստանի հարցի միջազգայնացումը հայաստանյանարդի պատմագիտության գնահատմամբ (1996-2022 թթ.) - Հովհաննիսյան, Լիլիթ («Տիր» հրատ.)
XIX դարի վերջին քառորդին ազգային պետականության բացակայության պայմաններում թուրքական տիրապետության դեմ մղվող ազատագրական պայքարում հայ ժողովուրդը հույսը դրել էր արտաքին ուժերի վրա։ Նա, ըստ էության, պատրաստ չէր զինված պայքարի և չկարողացավ կազմակերպել համընդհանուր զինված հակաթուրքական ապստամբություն, երբ 1877-1878 թթ. ռուսական Կովկասյան բանակը գրավում էր Արևմտյան Հայաստանը։ В последней четверти XIX века, в условиях отсутствия национальной государственности, армянский народ в освободительной борьбе против турецкого владычества опирался на иностранные силы. По существу он не был готов к вооруженной борьбе и не смог организовать всеобщего вооруженного антитурецкого восстания, когда русская Кавказская армия в 1877-1878 гг. оккупировала Западную Армению. In the last quarter of the 19th century, in the absence of national statehood, the Armenian people relied on foreign forces in the liberation struggle against Turkish rule. He was unprepared for armed struggle and could not organize a general anti-Turkish uprising when the Russian Caucasian army occupied Western Armenia in 1877-1878.
Keywords: Պատմագիտություն