Իրավունքի բացերի առաջացման պատճառները և հաղթահարումն անալոգիայի միջոցով - Ասատրյան, Արմեն («Տիր» հրատ.)
Հոդվածում հեղինակը վեր է հանել և քննարկել իրավունքի բացերի առաջացման խնդիրը այն ասպեկտով, որ իրավունքը պահանջում է ամրագրել այս պահին գոյություն ունեցող հասարակական հարաբերությունները, մինչդեռ օրենսդրին դժվար է արտացոլել գոյություն ունեցող իրականությունը և կանխատեսել զարգացման հնարավոր տարբերակները: Հասարակական հարաբերությունների խմբերը կարող են դուրս մղվել օրենսդրի տեսադաշտից, քանի որ հնարավոր չէ նշել ու նկատի ունենալ հասարակական կյանքի բոլոր երևույթները և այն իրավիճակները, որոնց հետ կապված են իրավաբանական հետևանքների առաջացումը: Օրենսդիրը մշտապես ջանում է ճիշտ արտացոլել հասարակական հարաբերությունների ընթացքը և խուսափել հասարակության պահանջներին անհամապատասխան իրավական դրսևորումներից: Մինչդեռ, այս կամ այն հանգամանքի բերումով, որոշակի ժամանակահատվածում որոշակի փաստեր և հանգամանքներ հայտնվում են իրավունքի կարգավորման շրջանակից այն կողմ, որոշներն էլ, հակառակը, շարունակում են մնալ իրավունքի կարգավորման շրջանակում թեև կորցրել են իրենց իրավական նշանակությունը: В статье рассмотрена проблема пробелов в праве в том аспекте, что закон требует закрепления сложившихся общественных отношений, но законодателю сложно отразить существующую действительность и спрогнозировать возможные варианты развития. Группы общественных отношений могут быть вытеснены из поля зрения закона, поскольку невозможно упомянуть и учесть все явления общественной жизни и ситуации, связанные с наступлением правовых последствий. Законодатель всегда старается правильно отразить ход общественных отношений и избежать правовых проявлений, не соответствующих запросам общества. Между тем в силу тех или иных обстоятельств в определенный период времени одни факты и обстоятельства выходят за рамки правового регулирования, другие, наоборот, продолжают оставаться в сфере правового регулирования, хотя и утратили свою юридическую значимость. In the article, the author raised and considered the problem of gaps in the law from the perspective that the law requires consolidation of existing social relations. At the same time, it is difficult for the legislator to reflect on the existing reality and predict possible development options. Social groups may be excluded from the scope of the law since it is impossible to mention and consider all phenomena of public life and situations involving legal consequences. The legislator always tries to reflect the course of social relations correctly and to avoid legal manifestations that do not meet the demands of society. Meanwhile, due to unavoidable circumstances in a certain period, some facts and circumstances go beyond the scope of legal regulation; some, on the contrary, continue to remain in the sphere of legal regulation, although they have lost their legal significance.
Keywords: Իրավագիտություն