44-օրյա պատերազմի ազդեցությունը Արցախից տեղահանված երեխաների կրթության վրա - Մկրտչյան, Սաթենիկ («Տիր» հրատ.)
Սույն հետազոտության շրջանակներում փորձ է կատարվել ուսումնասիրելու 44-օրյա պատերազմի հետևանքով Արցախից տեղահանված երեխաների կրթական հիմնախնդիրները և տեղահանման ազդեցությունը երեխաների հոգեկան առողջության, նոր միջավայրում հարմարման ու սոցիալականացման վրա: Սոցիոլոգիական հարցումների արդյունքների վերլուծության, համապատասխան գրականության և փաստաթղթերի ուսումնասիրության շնորհիվ առանձնացվել են առաջնային հիմնախնդիրները և դրանց լուծման համար առաջ են քաշվել մի շարք եղանակներ: В рамках данного исследования была предпринята попытка изучить образовательные проблемы детей, перемещенных из Арцаха в результате 44- дневной войны, и влияние перемещения на психическое здоровье детей, адаптацию и социализацию в новой среде. Благодаря анализу результатов социологических опросов, изучению соответствующей литературы и документов были выявлены первоочередные проблемы и предложен ряд путей их решения. Within the framework of this research, an attempt was made to study the educational problems of children displaced from Artsakh due to the 44-day war and the impact of displacement on children’s mental health, adaptation and socialization in a new environment. Due to the analysis of the results of sociological surveys, and the study of relevant literature and documents, the primary problems were identified, and a number of ways were put forward for their solution.
Keywords: Մանկավարժություն