Հոգեսոմատիկա. սրտային հիվանդությունների հոգեբանական պատճառները - Նանուշյան, Լյուդմիլա («Տիր» հրատ.)
Հոգեսոմատիկ գործոնը բնորոշ է սրտային հետևյալ հիվանդություններին՝ էսենցիալ հիպերտոնիա, սրտային իշեմիկ հիվանդություններ, սրտային ռիթմի խանգարում, վախով պայմանավորված սրտային նևրոզ։ Հոգեբանական զանգվածային հետազոտությունների արդյունքում հետազոտությունների շրջանակ է հանդիսացել բնավորության առանձնահատկության ուսումնասիրումը։ Սրտային հիվանդությունների հոգեսոմատիկ դրսևորման դեպքում դեպրեսիայի, զայրույթի, սթրեսի, հետտրավմատիկ սթրեսային խանգարման բավականին բարձր շեմ է առկա, որը ունենում է իր անդրադարձը մարմնի վրա։ Սրտային հիվանդությունների դեպքում առկա է «մանիպուլյատիվ» վարք, որը հաճախ լինում է ոչ գիտակցված։ В статье вкратце обсуждается возникновения психологических причин болезни сердца. Психосоматический компонент проблема в первую очередь, характерен для следующих заболеваний сердечно-сосудистой системы: эссенциальная артериальная гипертония, ишемическая болезнь сердца, нарушения сердечного ритма, сердечный невроз страха. У людей с психосоматическими нарушениями наблюдается гнев и подавление агрессивных импульсов, излишняя сдержанность, хроническая нервно-психическая напряженность, стремление к самоутверждению, депрессивность. The article briefly discusses the emergence of psychological causes of heart disease. As we can see, the degree of anxiety, tendencies toward denial, and depressive disorders are high. In addition to somatic treatment, behavioural interventions to control risk factors are available, as well as psychotherapy and antidepressants. Psychosomatic disorder is a psychological condition involving physical symptoms, usually without medical explanation. People with this condition may have excessive thoughts, feelings or concerns about the symptoms, affecting their ability to function well.
Keywords: Հոգեբանություն