Մանիպուլյացիա երևույթի փիլիսոփայական և արժեքային առանձնահատկությունների վերլուծությունը - Երիբեկյան, Բենիկ («Տիր» հրատ.)
Հոդվածում դիտարկվում և վերլուծության են ենթարկվում «մանիպուլյացիա» երևույթի որոշ փիլիսոփայական առանձնահատկություններ: Ներկայացվում են տարբեր ձևակերպումներ, «մանիպուլյացիա» երևույթի վերաբերյալ արժեքային գնահատականներ: Դիտարկվում են մանիպուլյացիայի ծագման և գործընթացային առանձնահատկությունների վերաբերյալ պատմական հիմքեր, որոնք չեն ունեցել դեռևս հստակ գիտական հիմնավորվածություն և ձևակերպում: Առանձնացվում են տարբեր գիտական ձևակերպումներ, կարծիքներ և գնահատականներ, որոնք վերաբերում են մանիպուլյացիայի գործառնական դերին և նշանակությանը սոցիալական, քաղաքական և միջանձնային հարաբերությունների ոլորտներում: Մասնավորապես, վերլուծության են ենթարկվում մանիպուլյացիա երևույթի վերաբերյալ դրական և բացասական գիտական գնահատականները: Որպես բացասական կամ դրական գնահատականի հիմնական գործոն դիտարկվում է մանիպուլյացիայի կառուցողական կամ ապակառուցողական գործառույթը հասարակության սոցիալական, քաղաքական կյանքում, միջանձնային հարաբերություններում: В статье делается попытка рассмотреть и проанализировать некоторые философские аспекты явления манипуляция. Демонстрируются разные определения, ценностные оценки феномена манипуляции. Рассматриваются исторические основы появления и особенностей функционирования явления манипуляции, не имеющего тогда еще четкого научного обоснования и формулировки. Выделяются разные теоретические формулировки, мнения и оценки роли и функционального значения манипуляции в социальной, политической и межличностной сферах жизнедеятельности. В частности, анализируются позитивные и негативные научные оценки явления манипуляция. В качестве основного фактора позитивности или негативности считается конструктивная, регулирующая либо дестабилизирующая функция манипуляции на социальную, политическую жизнь общества, межличностные отношения. The article attempts to consider and analyze some philosophical aspects of the phenomenon of manipulation. Different definitions and value assessments of the phenomenon of manipulation are demonstrated. The historical foundations of the appearance and features of the functioning of the phenomenon of manipulation, which did not have a clear scientific justification and formulation at that time, are considered. There are different theoretical formulations, opinions and assessments of manipulation's role and functional significance in the social, political and interpersonal spheres of life. In particular, positive and negative scientific assessments of the phenomenon of manipulation are analyzed. The main factor of positivity or negativity is considered to be the constructive, regulating or destabilizing function of manipulation of society's social and political life and interpersonal relationships.
Keywords: Հոգեբանություն