Ընտանեկան կոնֆլիկտների հասկացությունը, պատճառները, դրանց ծագման մեխանիզմը - Գրիգորյան, Գայանե («Տիր» հրատ.)
Վերջին ժամանակներում ընտանեկան հարաբերություններն էական փոփոխությունների են ենթարկվել: Ավելացել է բջջային` ամուսիններից և երեխաներից կազմված ընտանիքների թիվը: Փոխվել են ընտանիքում ամուսինների ֆունկցիաները, նրանց արժեհամակարգը, վերաբերմունքը երեխաների հանդեպ, դաստիարակության մեթոդները: Շատ կարևոր է ուսումնասիրել ընտանեկան հարաբերություններում տեղի ունեցող տեղաշարժերը, ընտանեկան կոնֆլիկտների առաջացման պատճառները և դրանց ազդեցությունը երեխայի անձի ներդաշնակ ձևավորման վրա: Գոյություն ունի «կոնֆլիկտ» հասկացության մի քանի սահմանում: Բ. Մ. Ռեբուսը կոնֆլիկտը բնութագրում է որպես մարդկանց գիտակցության մեջ միմյանց հանդեպ հակադարձ ուղղված և անհամատեղելի միտումների բախում` կապված բացասական սուր հուզական ապրումների հետ [1]: Ըստ վիճակագրական տվյալների` ընտանեկան կոնֆլիկտների հիմնական պատճառը հաղորդակցման կուլտուրայի, փոխադարձ վստահության, քաղաքավարության, ուշադրության, բարյացակամության, նրբազգացության բացակայությունն է: В последнее время семейные отношения претерпели значительные изменения. Увеличилось количество мобильных семей, состоящих из супругов и детей. Изменились функции супругов в семье, их система ценностей, отношение к детям, методы воспитания. Очень важно изучать изменения в семейных отношениях, причины семейных конфликтов и их влияние на гармоничное формирование личности ребенка. Существует несколько определений конфликта. Б. М. Ребус характеризует конфликт как столкновение противоположных и несовместимых тенденций в сознании людей, связанных с негативными острыми эмоциональными переживаниями [1]. По статистическим данным, основной причиной семейных конфликтов является отсутствие культуры общения, взаимного доверия, вежливости, внимания, доброты, такта. На самом деле причиной конфликтов может быть психологическая несовместимость, сексуальные проблемы, непонимание намерений друг друга, неверное толкование поведения, разные подходы к морали, отсутствие чувства долга и ответственности и т.д In recent times, family relations have undergone significant changes. The number of mobile families consisting of spouses and children has increased. The function of spouses in the family, their value system, attitude towards children and upbringing methods have changed. Studying the changes in family relationships, family conflict causes, and their impact on a child's personal harmonic formation is essential. There are several definitions for conflict conception. B. M. Rebus describes the conflict as one of people's consciousness clash of opposite and incompatible tendencies towards each other associated with negative acute emotional feelings. According to statistical data, the main cause of family conflict is the lack of communication culture, mutual trust, courtesy, attention, kindness and tenderness. In fact, the cause of family conflicts can be psychological incompatibility, sexual problems, not understanding each other's intentions, wrong interpretations of behaviour, different approaches to morality, and lack of duty and responsibility sense.
Keywords: Հոգեբանություն