Անձի հոգեկան հատկությունների առաձնահատկությունները որպես շիզոֆրենիայի առաջացման պատճառ - Պողոսյան, Վազգեն; Մեսրոպյան, Նոնա («Տիր» հրատ.)
Շիզոֆրենիան հոգեկան խանգարում է, որն ազդում է գլխուղեղի վրա` հանգեցնելով մարդու մոտ, զգայությունների, ընկալումների, մտածողության, վարքագծերի զգալի խանգարման: Առողջ մարդու մոտ դրանք, որպես հոգեկան առողջության նախապայման, լիարժեք ներդաշնակությամբ են բնորոշվում, իսկ շիզոֆրենիայի պարագայում այդ ներդաշնակությունը խախտվում է: Քանի որ գլխուղեղը մարդու գլխավոր օրգան համակարգն է, ապա նրա ֆունկցիայի խանգարումը բերում է ամբողջ օրգան համակարգի ֆունկցիայի խանգարման, ինչը, բնականաբար, ազդում է մարդու կյանքի որակի վրա, իսկ հոգեբանությունն ուղղված է մարդու կյանքի որակի բարելավմանը, ուստի կենտրոնական խնդիր է համարվում շիզոֆրենիայի զարգացմանը նպաստող հոգեբանական կողմի բացահայտումը: Շիզոֆրենիան ժամանակակից կլինիկական հոգեբանության և հոգեբուժության ամենաարդի խնդիրներից մեկն է: Шизофрения – это психическое расстройство, которое влияет на работу головного мозга, приводя к нарушению ощущения, восприятия, мышления, поведения. У здорового человека они, как предпосылки психического здоровья, характеризуются гармоничностью, а при шизофрении эта гармония нарушается. И поскольку головной мозг является главным органом, регулирующим все процессы, происходящие в организме, то нарушение его функции приводит к расстройству восприятия, понимания и способности соответствовать требованиям жизни, что, естественно, действует на качество жизни человека. Поскольку психология направлена на улучшение качества жизни человека, то центральной задачей является выявление психологических особенностей, способствующих развитию шизофрении. Schizophrenia is a mental disorder that affects the brain, leading to a significant disturbance in a person's thinking, perceptions, feelings, and behaviours. A healthy person, as a prerequisite for mental health, is characterized by total harmony, but in the case of schizophrenia, that harmony is disordered. Moreover, since the brain is the central human organ system, its dysfunction leads to the dysfunction of the entire organ system, which automatically affects the quality of human life, and since psychology is aimed at improving the quality of human life, the identification of the psychological side contributing to the development of schizophrenia is considered to be the main issue. Schizophrenia is one of the most topical problems of modern clinical psychology and psychiatry. One of the proofs of this is that a considerable amount of scientific research is being conducted in all countries of the world to discover the causes and underlying mechanisms of the disease so that it is possible to prevent or reverse its development.
Keywords: Հոգեբանություն