Նժդեհը` հոգեբան - Յարամիշյան, Վիտյա
Նժդեհի գաղափարների հենքը պաշտամունքն է` հայրենապաշտություն, ցեղապաշտություն, լեզվա-, զոհա-, նախնիա-, առաջնորդա-, ուժապաշտություն, որոնք խոսուն ձևով արտահայտվել են նրա ասույթներում` «Հաղթում է ուժեղը, ոչ արդարը», «Լինել ուժեղ, ավելի ուժեղ, միշտ ուժեղ», «Ուժն է ծնում իրավունքը»: Նժդեհի այս և բազմաթիվ այլ ասույթներ այսօր թևավոր խոսքեր են: Միայն մեծ հոգեբանը կարող էր ասույթներով ստեղծել մի ուսմունք, որով կառաջնորդվեն իր ազգի հետագա սերունդները: В статье автор попытался логически развивать точку зрения о том, что армянский политический и государственный деятель начала 20-го века Гарегин Нжде, будучи признанным философом, военачальником, политиком, экономистом и реформатором национальной идеологии, в своей бурной, неоднозначной деятельности вполне проявил себя еще и как психолог. Психологические рассуждения и философские обобщения, сделанные Гарегином Нжде, полностью соответствуют статусу профессионального психолога с точки зрения теорий психоанализа З.Фрейда, гештальт психологии и гуманистической теории личности. In this article, the author puts forward and attempts to logically develop the point of view that Garegin Nzhdeh, the Armenian political and state leader of the early 20th century, as a recognized philosopher, military leader, politician, economist and reformer of the national ideology, in his turbulent ambiguous activity fully manifested himself as a psychologist. Psychological reasoning and philosophical generalizations made by Garegin Nzhdeh fully correspond to the status of a professional psychologist from the point of view of the theories of psychoanalysis by S. Freud, Gestalt Psychology and the Humanistic Theory of Personality.
Keywords: Հոգեբանություն