Փոխաբերականացումը հաշվողական տեխնիկայի եզրույթների ստեղծման հիմք - Ղաջոյան, Հասմիկ
Սույն հոդվածում քննության է ենթարկվում փոխաբերականացումը՝ որպես հաշվողական տեխնիկայի եզրույթների ստեղծման հիմք: Ժամանակակից կյանքը արագ զարգանում է՝ իր հետ բերելով նոր գաղափարներ, գյուտեր և սարքեր, որոնք ազդում են ոչ միայն մեր ապրելակերպի, այլև լեզվական մտածողության վրա: Բացառություն չէ հաշվողական տեխնիկայի ոլորտը: Այս ոլորտին վերաբերող եզրույթները սերտ կապված են փոխաբերության հետ: Նրանց դերը չափազանց կարևոր է տեխնիկական հաղորդակցության համար, որն էլ ուղեկցվում է որոշակի տեխնիկական գործընթացներով: Քանի որ լեզուն ազդում է մարդու գործունեության տարբեր ոլորտների վրա (այդ թվում հաշվողական տեխնիկայի ոլորտը), հետևաբար կարող ենք առանձնացնել անտրոպոլոգիական (մարդաբանական) և ոչ անտրոպոլոգիական փոխաբերություններ (ոչ մարդաբանական): Անտրոպոլոգիական փոխաբերությունները արտացոլում են մարդու սոցիալական գործունեության առանձնահատկությունները, մինչդեռ ոչ անտրոպոլոգիականը՝ մարդուն շրջապատող իրականությունը: Կարելի է ասել, որ փոխաբերությունը կարևորագույն դեր է կատարում հաշվողական տեխնիկայի եզրույթաբանության ձևավորման գործընթացում: В данной статье анализируется метафоризация как способ формирования терминов вычислительной техники. Современная жизнь стремительно развивается, принося новые идеи, изобретения и устройства, которые влияют не только на наш образ жизни, но и на язык. Говоря о терминах вычислительной техники, можно сказать, что они в основном связаны с метафорой. Их роль очень важна для технической коммуникации и руководствуется знанием определенных технических процессов. Учитывая тот факт, что язык влияет на различные области человеческой деятельности (включая вычислительные техники), метафоры можно классифицировать как антропологические и не антропологические Антропологические метафоры отражают качества социальной деятельности человека, не антропологические метафоры – реальность, окружающую человека. Можно сказать, метафоризация считается ключевым фактором при формулировании терминологии вычислительной техники. The following article analyzes metaphorization as a means of term formation of computer science. Modern life is rapidly developing, bringing new ideas, inventions and devices that affect not only our life, but also the language. Terms of computer science are mainly connected with the metaphor. The role of the metaphor is very important for technical communication and is guided by the knowledge of certain technical processes. Taking into consideration the fact that language affects various areas of human activity (including computer science), metaphors can be classified into anthropological and non-anthropological. Anthropological metaphors reflect the physical, moral and intellectual qualities of human social activity, whereas non-anthropological metaphors reflect the reality surrounding man. It must be noted that metaphorization is considered to have a key factor in the formation of computer science terminology.
Keywords: Օտար լեզուներ