The Estimation Of The Quality Of Life Of The Population Of The Republic Of Artsakh By Econometric Methods - Arutyunyan, Irena; Petrosyan, Anahit (Լիմուշ հրատ.)
The article considers regression techniques (only methods) for assessing the quality of life of the population of the Republic of Artsakh. In the preliminary data processing possible and subsequent types of correlations between the considered social and economic indicators for assessing the quality of life of the population of the Republic of Artsakh are revealed. After the detection of correlations, the regression analysis apparatus is used to confirm the type of dependencies and to calculate the free term of regression equations and coefficients for independent variables. In the case of significance of independent variables (p≤0.05), they are included in the model and, if the adjusted coefficient is >75%, the models are considered adequate, and recommended for practical use. The strong point of the article is the following: this is the first study of the quality of life of the population of the of Artsakh depending on social and economic indicators. The weak point of the article is that this study is conducted is conditions in conditions of insufficient information. В статье рассматриваются регрессионные методы (только методы) оценки качества жизни населения Республики Арцах. При предварительной обработке данных выявлены возможные и последующие типы взаимосвязей между рассмотренными социально-экономическими показателями для оценки качества жизни населения Республики Арцах. После обнаружения корреляций используется аппарат регрессионного анализа для подтверждения типа зависимостей и вычисления свободного члена уравнений регрессии и коэффициентов для независимых переменных. В случае значимости независимых переменных (p≤0,05) они включаются в модель и, если скорректированный коэффициент составляет > 75%, модели считаются адекватными и рекомендуются для практического использования. Сильной стороной статьи является следующее: это первое исследование (эконометрическими методами) качества жизни населения Арцаха в зависимости от социально-экономических показателей. Слабым местом статьи является то, что данное исследование проводится в условиях недостаточной информации. Հոդվածում դիտարկվում է ռեգրեսիոն տեխնիկան (միայն մեթոդներ) ՝ Արցախի Հանրապետության բնակչության կյանքի որակը գնահատելու համար: Տվյալների նախնական մշակման գործընթացում բացահայտվում են Արցախի Հանրապետության բնակչության կյանքի որակի գնահատման համար դիտարկված սոցիալական և տնտեսական ցուցանիշների միջև փոխհարաբերությունները: Համադրումների հայտնաբերումից հետո, ռեգրեսիայի վերլուծության ապարատը օգտագործվում է հաստատելու կախվածության տեսակը և հաշվարկում է անկախ փոփոխականների համար ռեգրեսիայի հավասարումների և գործակիցների վստահելի հավանականությունը: Անկախ փոփոխականների նշանակալիության մակարդակի՝ (p≤0.05) դեպքում դրանք ներառվում են մոդելի մեջ, իսկ եթե ճշգրտված գործակիցը > 75% է, ապա մոդելները համարվում են համարժեք և առաջարկվում են գործնական օգտագործման համար: Հոդվածի ուժեղ կետը հետևյալն է. Սա արցախյան բնակչության կյանքի որակի առաջին ուսումնասիրությունն է ՝ կախված սոցիալական և տնտեսական ցուցանիշներից: Հոդվածի թույլ կետն այն է, որ այս ուսումնասիրությունն իրականացվում է անբավարար տեղեկատվության պայմաններում պայմաններում:
Keywords: Econometric Models