Գյուղատնտեսության ներկա իրավիճակը և հիմնախնդիրները ՀՀ մարզերում - Հայրապետյան, Հրանտ (Լիմուշ հրատ.)
Գյուղատնտեսության բնագավառում արդյունավետ տնտեսական քաղաքականություն վարելու և գյուղացիական տնտեսությունների արտադրությունն արդյունավետ կազմակերպելու, գյուղական բնակչության զբաղվածությունն ապահովելու, արտադրանքն իրացնելու, գյուղական համայնքներում բնակչության կենսամակարդակը բարձրացնելու համար անհրաժեշտ նախապայմաններից մեկը մարզերի գյուղատնտեսությունը զարգացնելն է: Մարզերում գյուղատնտեսական արտադրության արդյունավետությունը հիմնականում պայմանավորված է բնակլիմայական պայմաններով։ Դրա համար նախ և առաջ պետք է իրականացնել համակարգված ուսումնասիրություն մարզերում տիրող իրավիճակի, յուրաքանչյուր մարզի գյուղատնտեսական առանձնահատկությունների, սպառնացող վտանգների, տարվող գյուղատնտեսական աշխատանքների վերաբերյալ: Ամփոփ կերպով ներկայացված են Հայաստանի մարզերում գյուղատնտեսության առանձնահատկությունները։ С целью введения грамотной экономической стратегии с сфере сельского хозяйства, эффективной организации процессов производства и сбыта продукции, повышения социального уровня, а также обеспечения занятости сельского населения необходимо обеспечить развитие сельского хозяйства отдельных регионов республики. Основным фактором эффективности производства в регионах являются климатические условия. Для обеспечения роста эффективности необходимо провести системный анализ состояния региона, выявить особенности каждого региона, а также определить осуществляемые работы и возможные угрожающие факторы. В статье представлены особенности сельского хозяйства регионов РА. One of the prerequisites for effective economic policy in agriculture and efficient organization of the production of peasant holdings, provision with the employment of rural population, realization of production, improvement of living standards of the population in rural communities is the development of the agriculture in provinces. The efficiency of agricultural production in the province is mainly due to climatic conditions. For this purpose, first of all, a systematic study should be carried out on the situation in the provinces, the agricultural features of each province, the dangers posed and the agricultural work being carried out. The peculiarities of agriculture in the provinces of Armenia are summarized in this article.
Keywords: Գյուղատնտեսություն