Աքրամ Այիլիսլիի «Քարե երազների» հոգեբանական ենթատեքստը - Ղարախանյան, Լուսինե (Լիմուշ հրատ.)
Գիտական հոգեբանական ուսումնասիրման ուշագրավ նյութ է պարունակում Աքրամ Այիլիսլիի «Քարե երազների» հոգեբանական ենթատեքստը: Բավականին շատ են վեպի դրական ավտոստերեոտիպերն ու բացասական հետերոստերեոտիպերը: Ադրբեջանի սոցիալական փոխազդեցության համակարգը թողում է իր ազդեցության կնիքը Ադրբեջանի առանձին անհատների ինքնության ձևավորման վրա: Վեպում խմբային ինքնությունից դուրս է դիտարկվուը անհատի ինքնության հարցը: Այս համատեքստում ադրբեջանցի գրողի անհատական ինքնության հարցն ունի պարադոքսալ կամ կոնտրաստային երանգավորումներ: Կամ նրա՝ անհատի ինքնությունը գերազանցում է ազգային ինքնության տրամաբանությանը: Հեղինակի դիրքորոշումներն ուշագրավ են կոնֆլիկտի տրանսֆորմացիայի դիտարկման կոնտեքստում: Данный материал для научного психологического исследования содержит психологический контекст “Каменных снов” Акрама Айилисли. В романе довольно много положительных автостереотипов и отрицательных гетеростереотипов. Система социального взаимодействия Азербайджана оставляет печать своего влияния на формирование личности отдельных лиц Азербайджана. В романе вопрос личности человека рассматривается вне групповой идентичности. В данном контексте вопрос индивидуальной идентичности азербайджанского писателя обладает парадоксальными или контрастными оттенками. Или его личностная идентичность превалирует над логикой национальной идентичности. Позиции автора примечательны в контексте наблюдения за трансформацией конфликта. The psychological context of the Akram Aylisli's “Stone dreams” includes a remarkable material for scientific psychological research. There are quite a lot of positive autostereotypes and negative heterostereotypes in the novel. The Azerbaijan system of social interaction leaves the seal of its influence on the personality formation of individuals in Azerbaijan. In the novel, the question of a person's identity is considered outside of group identity. In this context, the question of the individual identity of the Azerbaijani writer has paradoxical or contrasting shades. His personal identity can prevail over the logic of national identity as well. The author's standpoints are remarkable in the context of observing.
Keywords: Հոգեբանություն