Սոցիալական աջակցության ազդեցությունը հաշմանդամների /ամպուտանտներ/ հոգեբանական վիճակի վրա - Գասպարյան, Մարիամ (Լիմուշ հրատ.)
Սոցիալական աջակցության խնդիրը այսօր քան երբևէ ցպահանջ է: Սոցիալական աջակցությունը որպես ռազմավարություն ոչ միայն թույլ է տալիս նվազեցնել հոգեբանական լարվածությունը, այլև նպաստում է կյանքի դժվարին իրավիճակների արդյունավետ հաղթահարմանը: Սույն հոդվածում փորձ է արվել ներկայացնել սոցիալական աջակցության ազդեցությունը հաշմանդամների /ամպուտանտների/ հոգեբանական վիճակի վրա: Հոդվածում արտացոլվել են մեր կողմից կատարված հետազոտության արդյունքները, համաձայն որի սոցիալական աջակցությունը, հանդես գալով որպես ռեսուրս, կարողանում է ազդեցություն ունենալ դեպրեսիվության աստիճանի նվազեցման վրա: Սոցիալական աջակցությունը պարտադիր պետք է լինի ակտիվ, երկկողմանի գործընթաց, որը պիտի տանի սուբյեկտի զարգացմանը: Вопрос социальной поддержки сегодня востребован. Социальная поддержка как стратегия не только помогает уменьшить психологический стресс, но и способствует эффективно справляться с трудными жизненными ситуациями. В данной статье сделана попытка представить влияние социальной поддержки на психологический статус инвалидов. В статье также отражены результаты нашего исследования, показывающие, что социальная поддержка как ресурс может оказать влияние на снижение депрессии. Социальная поддержка должна быть активным, двусторонним процессом, ведущим к развитию субьекта. The issue of social support has become very urgent ever than before. Social support allows not only diminishing the psychological tension as a strategy but also helps to overcome the difficult situations of life effectively. We have tried to represent the impact of social support on the psychology of the disabled /amputees/ in this article. The results of our research are shown in this article according to which the social support, regarded as a resource here, influences on the reduction of the degree of depression. Social support should obligatorily be an active and mutual procedure leading to the development of the subject
Keywords: Հոգեբանություն