Նորակազմությունները Զինաիդա Բալայանի չափածոյում - Մինասյան, Սիլվա (Լիմուշ հրատ.)
Արցախյան ստեղծագործող Զինաիդա Բալայանի (ՈՒ ՅՈՆ ԻԿ) գեղագիտական աշխարհը չափածո ու արձակ է: Չափածոյում եղած նորակազմություններն երբեմն իրար մոտ նույնարմատ և հոմանիշ են կիրառվել: Հեղինակային նորակազմությունները, ըստ խոսքի մասային պատկանելության, հիմնականում գեղարվեստին յուրահատուկ ածականներ են (գոյականը քիչ է, իսկ բայը՝ սակավ): Հոգեկան ապրումներով դրսևորված հայրենասիրական նորակազմությունների մի մասը կոչականների շարք են կազմել: Նորակազմություններն ածանցավոր, բարդ, բարդ ածանցավոր կառույցներով են: Նորագույն փոխառություններով նորակազմություններ հազվագյուտ են: 146 նորակազմ բարդության բաղադրիչների խոսքի մասային պատկանելությունում իշխում են գոյական+գոյական, գոյական+բայ կառույցները, իսկ շարահյուսական հարաբերություններում իշխում է ստորադասականը, որը հատուկ է հայերենին: Эстетический мир арцахского творца Зинаиды Балаян (У Ён Ик) ̶ это поэма и проза. Новообразования в поэмах иногда представляются в форме стоящих рядом однокоренных слов и синонимов. Оригинальные новинки, с точки зрения принадлежности к частям речи, представляют собой в основном присущие для изобразительного искусства прилагательные (существительных немного, а глаголов мало). Некоторые из патриотических нововведений, образованных под влиянием психологических переживаний, составили ряд звательного падежа. По составу новообразования являются составными, сложными, сложносоставными. Новейшие заимствования редки. В 146 новообразованых компонентах по морфологической принадлежности слова доминируют структуры существительное + существительное, существительное + глагол, а в синтаксических отношениях преобладает специфический для армянского языка сложноподчиненный. The aesthetic world of the Artsakh creator Zinaida Balayan (U Yon Ik) is a poem and prose. Neologisms in poems are sometimes presented in the form of adjacent root words and synonyms. Original novelties, from the point of view of belonging to parts of speech, are mainly adjectives inherent in the visual arts (there are few nouns, less verbs). Some of the patriotic innovations, formed under the influence of psychological experiences, made up a number of vocative cases. By the composition the neologisms are compound, complex, complex-compound.The latest borrowings are rare. In 146 newly formed components according to the morphological affiliation of the word, the noun + noun, noun + verb structures dominate, and the complex language-specific Armenian language prevails in syntactic relations.
Keywords: Լեզվաբանություն