Ղևոնդ Ալիշան / 200 Ղևոնդ Ալիշանը և Մեծ Հայքի տասներորդ նահանգ Արցախը - Բալայան, Զինաիդա
«Արցախ» երկն ունի խիստ քաղաքական, գրապատմական, գեղագիտական ուղղվածություն-խնդրակարգ, հայրենագիտական-ուսուցողական, ազգային-գաղափարաբանական ծրագրայնություն, մելիքական-իշխանական տների ու նրանց փոխհարաբերությունների խորը բացահայտումներ, հոգևոր և աշխարհիկ իշխանությունների քննման անհերքելի ապացույցներ, կերպարների համոզիչ և սպառիչ բնութագրումներ, տեղագրական, իրավական համակարգի փաստացի շարադրանք, արցախցիների բազմաբովանդակ կյանքի` հերոսական անցյալի, մահտարաժամի, կորուստների և ձեռքբերումների, պարտությունների և հաղթությունների անսխալական պատկերավորում, ստեղծագործ մեծ հանճարի փայլատակումներ, գիտական կառուցվածք և արդիական հնչողություն, ինչն իրավամբ կարող է տարածաշրջանում հնչող բազմաբնույթ մարտահրավերներին ընդհառաջ անխորտակելի գիտական արժեք հանդիսանալ: Произведение «Арцах» имеет сильную политическую, библейскую, эстетическую направленность-проблематику, патриотически-воспитательную, национально-идеологическую нацеленность, содержит глубокие разоблачения княжеских домов и их отношений, неопровержимые доказательства для изучения духовных и светских властей, убедительные и исчерпывающие описания персонажей, фактическое описание местной правовой системы, непогрешимое изображение многогранной жизни народа Арцаха: героическое прошлое, потери, завоевания, победы великого творческого гения. Произведение имеет четкую научную структуру и современное звучание. Все это по праву может представляться неопровержимой научной ценностью перед лицом различных вызовов, озвучиваемых в регионе. The work “Artsakh” has a strong political, biblical, aesthetic, patriotic-educational, national-ideological orientation, contains deep exposures of princely houses and their relations, irrefutable evidence for the study of spiritual and secular authorities, convincing and comprehensive descriptions of characters, an actual description of the local legal system, the infallible image of the multifaceted life of the people of Artsakh: the heroic past, losses, gains, victories of the great creative genius. The work has a clear scientific structure and modern sound. All this can rightfully be represented as an undeniable scientific value in the face of various challenges raised in the region.
Keywords: Գրականագիտություն