Շիրակի խոսվածքին հատուկ բարբառային բառերի կիրառությունները «Փշրանք Շիրակի ամբարներից» ժողովածուի հեքիաթներում - Պետրոսյան, Լիլիթ; Թովմասյան, Գոհար
Բարբառային բառարանի վերլուծության արդյունքում պարզ է դառնում, որ բարբառային մի շարք բառեր բնորոշ են միայն Կարնո բարբառին: Վերջիններս արտահայտում են այդ բարբառախոսների լեզվամտածողությունը, կենցաղն ու առօրյան: Կատարելով այդ բառերի լեզվաբանական քննություն՝ դրանք դասակարգել ենք խոսքիմասյին իմաստային խմբերով. 1. Գոյականներ` անձնանիշ և իրանիշ բառեր, տեղանուններ և այլն: 2. Ածականներ՝ անձնանիշ և իրանիշ գոյականներին բնութագրող բառեր: 3. Բայեր՝ անձնանիշ ենթակա պահանջող գործողություններ: 4. Մակբայ - Ձևի և ժամանակի: Կարնո բարբառում պահպանված եզակի կազմությունները երբեմն հնչյունական տարբերակներ են, որոնց զուգահեռ կան նաև հոմանիշ բաղադրիչով տարբերակներ: Анализ диалектного словаря показывает, что некоторые диалектные слова характерны только для каринского диалекта. Они выражают языковое мышление, образ жизни и повседневную жизнь людей, говорящих на этом диалекте. На основе лингвистического изучения этих слов мы классифицировали их на семантические группы в зависимости от того, к какой части речи они принадлежат. 1. Существительные - Слова, обозначающие людей и предметы, географические названия 2. Прилагательные -Слова, характеризующие существительные обозначающие людей и предметы. 3. Глаголы -Действие, требующее подлежащее, обозначающего человека 4. Наречия манеры и времени. Единичные словообразования, сохранившиеся на каринском диалекте, иногда являются фонетическими вариантами слов. Параллельно существуют также варианты, содержащие синонимный компонента. The analysis of the dialectal dictionary shows that a number of dialectal words are typical only to the Karin dialect. They express the linguistic thinking, lifestyle and everyday life of the people speaking this dialect. Based on the linguistic examination of these words, we have classified them into semantic groups based on what part of speech they belong to. 1. Nouns - Words denoting persons, and objects, names of locations. 2. Adjectives - Words characterizing nouns that denote persons and subjects. 3. Verbs - An action that requires a subject denoting a person. 4. Adverbs of manner and time. The sporadic word formations preserved in the Karin dialect are sometimes phonetic variants of words. Parallel to these words, there are also variants containing a synonym component․
Keywords: Հայոց լեզու; Բարբառագիտություն