Հավելական կապակցությունները Աբիգ Ավագյանի արձակում - Եղիազարյան, Սաթենիկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում քննվում են 20-րդ դարի երկրորդ կեսի հայ նորագույն գրականության շնորհալի արձակագիրներից մեկի՝ Աբիգ Ավագյանի խոսքարվեստում տեղ գտած հավելական կապակցությունները: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ վերջիներս արտահայտվում են ինչպես համադասական (միավորական, ներհակական), այնպես էլ հավելական շաղկապներով, որոնց առաջին բաղադրիչով նշվում է որևէ առարկայի, երևույթի, գործողության, անձի մասին, իսկ երկրորդ հարակցվող բաղադրիչով որևէ պարզաբանող, լրացուցիչ տեղեկություն է հաղորդվում: В статье рассматриваются присоединительные конструкции, употребляемые в прозведениях Абига Авагяна, одного из лучших прозаиков новейшей литературы второй половины XX века. Исследования показывают, что эти конструкции выражаются как сочинительными (соединительными, противительными) союзами, так и присоединительными конструкциями, первой частью которых отмечаются предметы, явления, действия, лицо, а их второй составляющей передается какая-либо уточняющая, дополнительная информация. Some additional expressions in the fiction of the most gifted writers of the second half of the 20th century new Armenian literature are discussed in the article. The investigations demonstrate that the expressions are combined by both coordinating (unifying, joining) and additional conjunctions where the first component mentions about an object, a person, a phenomenon, an activity, and the second component provides a simplifying, additional information.
Keywords: Գեղարվեստական գրականություն; Լեզվաբանություն