Հայաստանի Հանրապետության ազգային անվտանգության քաղաքականության շրջանակներում հասարակական կազմակերպությունների ներգրավվածության տեսամեթոդաբանական հիմնախնդիրը - Նիկողոսյան, Սևակ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում հետազոտվում են հասարակական կազմակերպությունների դերն ու ազդեցությունը ազգային անվտանգության քաղաքականության մշակման և իրականացման գործընթացում, վերլուծվում են Հայաստանի Հանրապետությունում այդ կազմակերպությունների գործունեության առանձնահատկությունները՝ կապված երկրի կառավարման աջակցության և, հատկապես, ազգային անվտանգության հիմնահարցերով հասարակության և իշխանական թևի գործակցության կառուցակարգերի հետ: Ազգային անվտանգության կառուցակարգում հասրակական վերահսկողությունն իրականացվում է պետական իշխանության տարբեր թևերի ու հասարակական ինստիտուտների իրականացրած հսկողական գործունեության միջոցառումներ՝ թե, ընդհանուր առմամբ, երկրի անվտանգության համակարգի գործունեության, թե պետության ազգային անվտանգության առանձին ենթաոլորտների քաղաքականության առանձին ասպեկտների նկատմամբ: В статье исследуются роль и влияние общественных организаций на процесс разработки и реализации политики национальной безопасности, анализируются особенности деятельности этих организаций в Республике Армения, связанные с поддержкой управления страной и, в частности, с механизмами взаимодействия между властью и обществом по вопросам национальной безопасности. В механизме национальной безопасности общественнуй контроль осуществляется при помощи мероприятий, проводимыми разными ветвями государственной власти и общественными институтами как, в общем смысле, над деятельностью системы безопасности страны, так и над отделными аспектами политики отраслей национальной безопасности государства. The article examines the role and influence of public organizations on the process of developing and implementing national security policies, analyzes the characteristics of these organizations in the Republic of Armenia, associated with supporting the governance of the country and, in particular, with the mechanisms of interaction between the government and society on issues of national security. In the mechanism of national security, public control is exercised through measures carried out by different branches of government and public institutions both, in a general sense, over the activities of the country's security system and over the separate aspects of the policy of the national security sectors of the state.
Keywords: Ազգային անվտանգություն; Քաղաքականություն