Եկեղեցի-պետություն փոխհարաբերությունների վերանայման արդի հիմնախնդիրները պետական կառավարման ապարատի փոխակերպման և խորհրդարանական կառավարման անցման համատեքստում - Մելիքյան, Սիրանուշ (Լիմուշ հրատ.)
Հայաստանյան արդի իրողությունների ֆոնի ներքո եկեղեցի-պետություն հարաբերությունների շուրջ ստեղծված իրավիճակն անընդհատ քննարկվում է հասարակաքաղաքական, փորձագիտական տարբեր շրջանակներում, ուստի քաղաքագիտական տեսանկյունից իրադարձությունների ու գործընթացների վերլուծությունը կարևոր է եկեղեցի-պետություն փոխհարաբերությունների զարգացման ներկա իրողություններն ըմբռնելու ու գործընթացները վերլուծելու առումով: Հայաստանի Երրորդ Հանրապետության գոյության ընթացքում, եկեղեցիպետություն փոխհարաբերությունները բաժանում ենք տարբեր փուլերի՝ կապված նաև եկեղեցի-պետություն փոխհարաբերությունների իրավական կարգավորման, հանրային դիսկուրսի, մթնոլորտի ձևավորման հետ: Ուստի այդ փուլերի ուսումնասիրությունը կարևորագույն գիտական խնդիր է մի շարք իրողությունների ընկալման տեսանկյունից: Современное состояние церковно-государственных отношений в контексте современных армянских реалий постоянно обсуждается в различных общественно-политических, экспертных кругах, поэтому анализ событий и процессов с политической точки зрения важен с точки зрения понимания современных реалий развития церковно-государственных отношений и анализа процессов. За время существования Третьей Республики Армения церковно-государственные отношения делятся на разные фазы, в том числе правовое регулирование церковно-государственных отношений, публичный дискурс, формирование атмосферы. Поэтому изучение этих этапов является важной научной проблемой с точки зрения понимания ряда реалий. The current state of church-state relations in the context of modern Armenian realities is constantly being discussed in various socio-political, expert frameworks, thus analyzing events and processes in the context of policy is considered necessary for understanding the current realities of church-state relationship, development and analyzing processes. During the existence of the Third Republic of Armenia, church-state relations have been divided into different phases, including the legal regulation of church-state relations, public discourse and the formation of the atmosphere. Therefore, the research of these stages is an important scientific issue in terms of understanding a number of realities.
Keywords: Քաղաքագիտություն