Հայ-թուրքական «Փակ սահմանի» հարցը թուրք հասարակագետների գնահատմամբ - Մանուչարյան, Արաքս (Լիմուշ հրատ.)
Հայ-թուրքական հետխորհրդային շրջանի հարաբերությունների ուսումնասիրումը, այդ թվում և «փակ սահմանի» հարցը, հետաքրքիր վերլուծությունների և քննարկումների դաշտ է հայ հասարակագետների համար։ Սա այն թեմատիկան է, որի շուրջ արված ուսումնասիրությունները միտված են ոչ միայն ակադեմիական հարթակում գտնելու նշված հարցերի լուծման ուղիները, այլև գիտահանրամատչելի տեղեկատվության միջոցով ազդելու հանրային կարծիքի ձևավորման վրա։ Այս առումով կարևոր է թուրքական հետազոտական կենտրոնների գործունեության և հաշվետվությունների ուսումնասիրությունը, քանզի նշված հրապարակումները կարևոր են ոչ միայն նրանով, որ արտահայտում են թուրք հասարակագետների գիտական հայացքները արդի քաղաքական հարցերի շուրջ, այլև հաճախ ձևավորում են հանրային կարծիք և նույնիսկ տեղ գտնում արտաքին քաղաքական օրակարգի ձևավորման գործընթացում։ Изучение армяно-турецких отношений постсоветского периода и проблемы «закрытых границ» в частности, являются интересной сферой изучения и обсуждения для армянских обществоведов․ Исследовательские работы по этой тематике не только направлены на выявление решения ряда политических вопросов на академическом уровне, но и оказывают заметное влияние на формирование общественного мнения путём публикации результатов вышеупомянутых исследований в научно-общественных информационных изданиях. В этом контексте важно обратить внимание на деятельность турецких исследовательских центров и изучение их отчётных изданий, так как эти публикации важны не только в контексте выражения научных точек зрения на актуальные политические вопросы, но и часто воздействуют на общественное мнение и влияют на повестку внешней политики. The study of Post-Soviet Period Armenian-Turkish relations and particularly the issue of the "Closed border" is a very noteworthy area of research for the Armenian Academicians. The academic researches on this issue target the actual problems’ solutions and have an influence on the public opinion through the publications in the popular scientific journals. It is important to examine the Turkish Think Tanks' approaches and research reports, as those publications are valuable not only because they express the Turkish academicians’ approaches on actual political issues, but also influence the public opinion and even the foreign policy agendamaking processes.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ