Ստուգաբանության արտալեզվաբանական հարաբերումները - Սաղյան, Շուշանիկ
Հոդվածում քննվել է ստուգաբանության լայն դրվածքը՝ մշակութաբանական, հասարակական-քաղաքական, գիտական առումներով, և դրա առնչությունը մարդկային գործունեությանն ու գիտակցությանը: Ստուգաբանության մշակութաբանական վերամշակման հանրային պահանջը բավականին մեծ է: Համապատասխանաբար, մեծ տարածում ունի ժողովրդական/կեղծ բնորոշվող ստուգաբանությունը, որի կիրառման հիմնական ասպարեզը գեղարվեստն է: Քննվել են որոշ խնդիրներ, որոնք առնչվում են ստուգաբանությունների գեղագիտական հորինվածքի և գիտական մոտեցումների հակադրությանը: Ստուգաբանության քաղաքական առնչությունները բավականին լայն են: Արժեք ունեն լեզվի մանիպուլյացիոն գործառույթը, շահադրդված ստուգաբանությունների՝ իբրև հանրային կամ միջազգային հարթակներում բանական և հոգեբանական ազդեցության միջոցներ հանդես գալը: Հոդվածում նաև քննվում են ստուգաբանության և պատմագիտության, պատմության փիլիսոփայության առնչությունները: В статье рассматривается этимология с широкой точки зрения. Выявлены соотношения с культурологией, политикой, историографией, роль этимологии в человеческой вненаучной деятельности. Спрос на художественную разработку этимологии довольно высок. Это с гнесеологической точки зрения- доступно, а эстетически приятно. В статье рассмотрены проблемы, которые возникают между научной и нaродной этимологией. Этимология играет значительную роль в политике. Это относится к языковому манипулированию, мотивированным этимологизациям. Нами были рассмотрены отношения этимологии с историографией и философией истории. Классическими образцами вышеупомянутого являются разные факты из армянской действительности. The article considers the etymology in a broad sense. It has to do with culturology, politics, historiography. In culturology, etymological data are subject to artistic processing. It is in great public demand, because is understandable (scientific etymology has a degree of complexity) and nice. We have examined a number of issues that arise in this relationship. Etymology plays an important role in politics. It refers to linguistic manipulation, motivated etymology. We have examined the connection between etymology and historiography and philosophy of history. There are classic examples of these problems in the Armenian reality.
Keywords: Հայոց լեզու