Влияние сирийского кризиса на политику региональных держав на Южном Кавказе - Овасапян, Ани (Լիմուշ հրատ.)
Հարավային Կովկասը տարածաշրջանային և ոչ տարածաշրջանային խոշոր տերությունների ռազմավարական շահերի յուրահատուկ խաչմերուկ է: Իրավիճակը Հարավային Կովկասում մեծամասամբ պայմանավորված է Մոսկվա-Անկարա-Թեհրան եռանկյունու հիմնական դերակատարների փոխհարաբերությունների դինամիկայով: Միևնույն ժամանակ, չի կարելի անտեսել, այսպես կոչված, արտաքին «ուրվագիծը», որն իր մեջ ներառում է այդ երկրների հարաբերությունները մյուս հիմնական դերակատարների հետ, առաջին հերթին, ԱՄՆ-ի և ԵՄ-ի հետ: Հարավային Կովկասի աշխարհաքաղաքականության (Ռուսաստան, Իրան, Թուրքիաև, իհարկե, Արևմուտքը Միացյալ Նահանգների ղեկավարությամբ) ակտիվ մասնակիցների ռազմավարական շահերը հատվում են, հիմնականում տնտեսական և ռազմաքաղաքական ոլորտներում: Իրանի հարևանությունը հարավ կովկասյան տարածաշրջանին հետագայում մեծացնում է Արևմուտքի (հատկապես Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների) հետաքրքրությունը Հարավային Կովկասի հանդեպ: Հարևան երկրներում ցանկացած անկայունություն կամ ճգնաժամ ուղղակի սպառնալիք է տարածաշրջանային տերությունների ազգային շահերի համար, որոնք անընդհատ իրենց անհանգստությունն են հայտնում տարածքային և էթնիկ հակամարտությունների, սոցիալ-տնտեսական անկայունության, Հարավային Կովկասի պետությունների արտաքին քաղաքականության շուրջ: Հարավային Կովկասի հարևանությունը Մերձավոր Արևելքին տարածաշրջանին էլ ավելի է սրում իրավիճակը: Южный Кавказ - стратегический перекресток интересов крупнейших региональных и нерегиональных держав. Ситуация на южно-кавказском регионе в значительной степени определяется динамикой взаимоотношений трех крупных игроков в «треугольнике» Москва – Анкара – Тегеран. При этом нельзя игнорировать так называемый внешний «контур», включающий отношения этих стран с другими крупными игроками, прежде всего с США и ЕС. Стратегические интересы активных участников геополитики на Южном Кавказе (России, Ирана, Турции и, конечно же, Запада во главе с Соединенными Штатами) пересекаются, в первую очередь, в экономической и военно-политической сферах. Соседство Ирана с кавказским регионом еще более увеличивает интерес Запада (особенно США) к Южному Кавказу. Любая нестабильность, а также кризис в соседних странах представляют опасность для национальных интересов региональных держав, которые постоянно выражают свою озабоченность в связи с территориальными и этническими конфликтами, социально-экономической нестабильностью государств Южного Кавказа. Близость Южного Кавказа к Ближневосточному региону еще больше накаляет обстановку. Продолжающийся сирийский кризис влияет на геополитику Южного Кавказа. Фактически, основными участниками сирийского кризиса являются непосредственные соседи Южного Кавказа. The South Caucasus is a strategic crossroads of the interests of the largest regional and nonregional powers. The situation in the South Caucasus is largely determined by the dynamics of the relationship between the three major players in the Moscow-Ankara-Tehran triangle. At the same time, the so-called external “contour” cannot be ignored, which includes the relations of these countries with other major players, primarily with the US and the EU. The strategic interests of active participants in geopolitics in the South Caucasus (Russia, Iran, Turkey and of course the West, led by the United States) intersect, primarily in the economic and military-political spheres. Iran’s proximity to the Caucasus region increases the interest of the West (especially the United States) in the South Caucasus. Any instability or crisis in neighboring countries poses a danger to the national interests of the regional powers, which constantly express their concern about territorial and ethnic conflicts, and the socio-economic instability of the states of the South Caucasus. The proximity of the South Caucasus to the Middle East region is even more tense. The ongoing Syrian crisis affects the geopolitics of the South Caucasus. In fact, the main participants in the Syrian crisis are the immediate neighbors of the South Caucasus.
Keywords: Политика