Կրթական գործի կազմակերպումն Արցախի Դռնավարզ-Կարմիր գյուղում /19-21 դդ./ - Սուլեյմանյան, Լենա (Լիմուշ հրատ.)
1841թ-ին Արցախի Վարանդա գավառի Դռնավարզ-Քեշիշքենդ հին գյուղում դրվում է Սուրբ Աստվածածին եկեղեցու հիմնարկեքը, որին կից սկսում է գործել առաջին նախակրթարանը: Եկեղեցու և դպրոցի առկայությունը հիրավի լուսավորչական հեղափոխություն են մտցնում գյուղի առօրյայում: Այդուհետ` Դռնավարզը արցախյան գյուղերի շարքում առանձնանում է որպես հոգևոր կրթարան: 20-րդ դարում արցախահայությանը և գյուղին պատուհասված ծանր ու դաժան փորձությունների պայմաններում անգամ ծխականից միջնակարգի կարգավիճակի ձեռք բերած դպրոցում կրթական գործը բավարար հիմքերի վրա էր գտնվում: Արդի ժամանակներում գյուղն ու դպրոցը ստիպված են դիմակայելու ներկա սոցիալ-տնտեսական մարտահրավերներին: В 1841году в старой деревне Дрнаваз-Кешишкенд Арцахской провинции Варанда произведена закладка церкви Святой Богородицы, при которой начинает действовать первый приготовительный класс. Наличие церкви и школы совершило просветительскую революцию в повседневной жизни деревни. С этого времени деревня Дрнаваз получает статус духовной школы. В XX веке, в период тяжелых и жестоких испытаний для деревни и всего арцахского армянства, в приходской школе, ставшей средней, образовательный процесс велся на достойном уровне. Сегодня деревня и школа вынуждены противостоять современным социально-экономическим вызовам. In 1841 in the old village of Drnavaz-Keshishkend of Artsakh province of Varanda, the laying of the Church of the Holy mother of God is made, where the first preparatory class begins to operate. The presence of a Church and school revolutionizes the daily life of the village. Since that time, the village Drnavazgets has had the status of the theological school among the villages of Artsakh. In the twentieth century, during the period of hard and cruel trials for the village and all Artsakhi Armenians, the educational process is conducted at a decent level in the parish school, which now becomes a secondary school. Today, the village and the school are forced to confront modern socio-economic challenges.
Keywords: Դպրոցաշինություն; Միգրացիա