Նախագահական և խորհրդարանական համակարգերի ձևավորումը 1991-1998թթ․ - Սիմոնյան, Վարդուհի (Լիմուշ հրատ.)
Հայաստանի երրորդ հանրապետության ձևավորման զուգահեռ սկիզբ դրվեց իշխանության նոր մարմինների սկզբնավորման և ձևավորման գործընթացը: Այսպես՝ 1991թ-ի հոկտեմբերի 16-ին առաջին անգամ անցկացվեց նախագահական ընտրություններ: Ընտրությունները և ընտրական համակարգի ձևավորումը համարվում են ժողովրդավարական համակարգի ձևավորման սկիզբ: 1995թ-ի հուլիսի 5-ին ընդունվեց ՀՀ սահամանադրությունը, որում ամրագրված են մարդու և ժողովրդի արժանապատիվ և անվտանգ կյանքի իրավունքը, ինչպես նաև ժողովրդի կյանքը երաշխավորող իշխանությունների լիազորությունները: Սակայն, հարկ է նշել, որ նախագահական ընտրություններից հետո ստեղծվեց ժողովրդավարական ինստիտուտների համար ոչ բարենպաստ պայմաններ: Մասնավորապես իշխանությունների կողմից լայն թափ հավաքեց բռնաճնշումների ալիքը այլախոհների կուսակցությունների ԶԼՄ-ների նկատմամբ: 1995թ-ին ՀՀ-ում տեղի ունեցավ խորհրդարանական ընտրություններ: Դիտորդների մեծամասնության համոզմամբ ընտրություններն անցան օրենքի խախտումներով: Ժողովրդավարության ճգնաժամը երկրում իր գագաթնակետին հասավ 1996թ-ի նախագահական ընտրությունների ժամանակ: 1998թ-ին փետրվարին ստեղծված իրավիճակում հրաժարական տվեց երկրի նախագահ Լևոն Տեր-Պետրոսյանը: Նշանակվեց արտահերթ նախագահական ընտրություններ, որտեղ հաղթանակ տարավ Ռոբերտ Քոչարյանը: Параллельно с образованием второй республики Армении начался процесс создания и формирования новых органов власти. Так, 16 октября 1991 года президентские выборы прошли впервые. Выборы являются началом формирования демократической системы. 5 июля 1995 года была принята Конституция Республики Армения, в которой закреплено право на достойную и безопасную жизнь народа, а также органов власти, гарантирующих жизнь людей. Однако следует отметить, что после президентских выборов условия были неблагоприятными для демократических институтов. В частности, власти повысили уровень репрессий против диссидентов, партий и СМИ. Парламентские выборы состоялись в Республике Армения в 1995 году. Большинство наблюдателей считает, что выборы были нарушены законом. Демократический кризис в стране достиг своего апогея во время президентских выборов 1996 года. В феврале 1998 года президент Левон Тер-Петросян подал в отставку. Назначены внеочередные президентские выборы, где победил Роберт Кочарян. In parallel with the formation of the second republic of Armenia, the process of creating and forming new authorities began.So, on October 16, 1991, the presidential election was held for the first time. Elections and the formation of an electoral system are the beginning of the formation of a democratic system. On July 5, 1995, the Constitution of the Republic of Armenia was adopted, which enshrines the right to a dignified and safe life for people and people, as well as government bodies that guarantee the lives of people. However, it should be noted that after the presidential election the conditions were not favorable for democratic institutions. In particular, the authorities increased the level of repression against dissidents, parties and the media. Parliamentary elections were held in the Republic of Armenia in 1995. Most observers believe the election was broken by law. The democratic crisis in the country reached its peak during the 1996 presidential election. In February 1998, President Levon Ter-Petrosyan resigned in this situation. Extraordinary presidential elections with victory of Robert Kocharian appointed.
Keywords: Ընտրություններ