Կիպրոսում հայկական կամավորական բանակ կազմավորելու հարցը առաջին աշխարհամարտի տարիներին - Պողոսյան, Սամվել (Լիմուշ հրատ.)
Կիպրոսում հայկական կամավորական բանակ կազմավորելու հարցը քննարկման առարկա է դարձել դեռևս 1914 թ-ից: Եթե Անտանտի երկրները նպատակ ունեին իրենց աշխարհաքաղաքական շահերին ծառայեցնել Կիպրոսում հայկական բանակի կազմավորումը, ապա հայ գործիչները ձգտում էին ազատագրել Կիլիկիան, փրկելու տեղի հայ բնակչությանը կոտորածներից: Ի վերջո, երկարատև քննարկումներից հետո 1916 թ. վերջերից Ֆրանիսան Կիպրոսում սկսեց կազմավորել Հայկական կամ Արևելյան լեգեոնը: Այն աշխարհամարտի վերջնափուլում որոշակի ներդրում ունեցավ Պաղեստինի, Լիբանանի և Կիլիկիայի ազատագրման հարցում: Вопрос формирования армянской добровольческой армии на Кипре был предметом обсуждения с 1914 года. Если страны Антанты хотели использовать формирование армянской армии на Кипре в своих геополитических интересах, то армянские деятели стремились освободить Киликию и спасти местное население от массовых убийств. Наконец, после долгих дискуссий, Франция начала формировать Армянский или Восточный легион на Кипре с конца 1916 года. Оно способствовало освобождению Палестины, Ливана и Киликии в конце мировой войны. The issue of Armenian volunteer army formation in Cyprus has been a topic of discussion since 1914. If the Entente countries wanted the formation of the Armenian army in Cyprus to serve their geopolitical interests, then Armenian figures sought to liberate Cilicia and save the local Armenian population from massacres. At last, after long discussions, France began to form the Armenian or Eastern Legion in Cyprus from late 1916. It contributed to the liberation of Palestine, Lebanon and Cilicia at the end of the World War.
Keywords: Առաջին աշխարհամարտ; Հայկական կամավորական բանակ