Մ. Ա. Բարսեղովի դերը խորհրդա-ֆիննական պատերազմում - Հարությունյան, Վրեժ (Լիմուշ հրատ.)
1939 թ. նոյեմբերից մինչև 1940 թ. մարտը տեղի ունեցավ խորհրդա-ֆիննական պատերազմը, որին մասնակցեցին մեծ թվով հայեր: Նրանցից չորս հոգի արժանացան հերոսի բարձրագույն կոչման: Առաջին արցախցին, ում 1940 թ. մարտի 21-ի հրամանագրով հերոսի կոչում շնորհվեց, վիբորգյան ուղղությամբ գործող 7-րդ բանակի հրետանու պետ Միքայել Արտեմի Բարսեղովն էր: Նա պարգևատրվեց «Ոսկե աստղ» շքանշանով: Սպիտակ ֆինների դեմ մարտերում Մ. Բարսեղովը բարդ և ծանր հանգամանքներում հմտորեն կազմակերպեց և ղեկավարեց 7-րդ բանակի հրետանու մարտական գործողությունները, որոնց ընթացքում ճիշտ պլանավորեց ու վարեց հրետանին, ճիշտ ղեկավարեց հրետանու գործողությունները զորամասերի ու զորամիավորումների մարտերի ընթացքում: Մեծ էր Բարսեղովի դերը թշնամու ջախջախման, հրամանատարության առաջադրանքը հմտորեն կատարելու գործում: В советско-финской войне с ноября 1939 года до марта 1940 года принимало участие большое количество армян. Четверо из них были удостоены звания героя. Первым арцахцем, которому 21-го марта 1940 года было присвоено звание героя, был начальник артиллерии действующей 7-ой армии Михаил Артемович Барсегов. Он был также награжден орденом "Красной звезды". В борьбе с финнами-белогвардейцами в сложных и тяжелых условиях М. Барсегов умело организовывал и управлял действия артиллерии 7-ой армии. Велика роль Барсегова в разгроме противника, в исполнении заданий командования. A great number of Armenians participated in the Soviet-Finnish war which took place in November 1939 - March 1940. Four of them were awarded the highest title of the hero. The first Artsakhi awarded the title of the hero on March 21, 1940 was Michael Barsegov - the 7th Army Artillery Chief in Viborg. He was awarded the «Golden star» order. In the battle with "white" Finnish he skillfully organized the 7th Army Artillery's combat operations in complicated and hard circumstances; he planned and supervised artillery operations during battles. Barsegov's role was great in the defeat of the enemy and skillful execution of the command task.
Keywords: Պատերազմ; Պատմություն