Մշակութային երկխոսությունը որպես փոխազդեցության դաշտ «Սովետական Ղարաբաղ» թերթի հրապարակումներում (1980-1990-ական թթ.) - Խաչատրյան, Շուշան (Լիմուշ հրատ.)
Քննության առնելով Սովետական Ղարաբաղ թերթի 1980-1990-ական թթ. համարները՝ պարզորոշ նկատվում է, որ թերթն ամենայն պատրաստակամությամբ մտնում էր մշակութային երկխոսության մեջ խորհրդային գրեթե բոլոր երկրների հետ, ծավալուն մեկնաբանում այլ երկրներում տեղի ունեցող մշակութային միջոցառումները: Առավել սերտ և նպատակային է այդ երկխոսությունը հատկապես Ադրբեջանի հետ: Բազմաթիվ միջմշակութային միջոցառումներ, մեծարման երեկոներ և ազգային- ավանդական արժեքների բացահայտումներ են զետեղված թերթի էջերում, որոնք հաճախ դառնում են ղարաբաղա-ադրբեջանական մշակույթի համահարթեցման փորձեր: Այդքանով հան- դերձ՝ հարկ է նկատել և ըստ արժանվույն գնահատել այն հայ հեղինակներին և արվեստի գործիչներին, ովքեր նման պայմաններում անգամ շարունակեցին ստեղծագործել զուտ ազգային կոլորիտով` անտեսելով եղբայրության կոչով հանդես եկող ադրբեջանական մշակույթի գործիչների հորդորները՝ ստեղծել մեկ միացյալ մշակութային պատմություն: В процессе изучения номеров газеты “Советский Карабах” за 1980–1990 гг. становится очевидным, что газета активно вступала в культурный контекст практически со всеми странами советского пространства, всесторонне освещала культурные мероприятия, проводимые в этих странах. На страницах газеты размещены статьи о межкультурных мероприятиях, вечерах чествований и национальных традиционных ценностях, которые зачастую становились попытками представить карабахскую культуру как часть азербайджанской. Вместе с тем необходимо отметить и по достоинству оценить тех армянских авторов и деятелей искусства, которые в подобных условиях продолжили творить с исключительно национальным колоритом, игнорируя пожелания деятелей азербайджанской культуры, выступающих с братским призывом к созданию одной единой культурной истории. While studying the issues of “The Soviet Karabakh” newspaper for 1980-1990, it becomes obvious that, the newspaper actively entered the cultural context with almost all countries of the Soviet space, comprehensively covered the cultural events held in these countries. The newspaper pages comprise the articles about intercultural events, celebrations and national traditional values, which often became the attempts to present the Karabakh culture as а part of Azerbaijani culture. At the same time, it is necessary to note and appreciate those Armenian authors and artists who continued to create with exclusively national color under such conditions, ignoring the wishes of the Azerbaijani culture figures and their fraternal appeals for the creation of a single cultural history.
Keywords: Գրականություն